:

Menekülnél a kánikula elől? 5+1 ok, amiért érdemes a Lake Districtben nyaralni

Menekülnél a kánikula elől? 5+1 ok, amiért érdemes a Lake Districtben nyaralni

Anglia hideg, mindig esik az eső és nem jó a kaja, csak a sör finom. Na ez mind tévedés, igenis szuper nyári vakációt lehet itt eltölteni, ha kihagynád az augusztusi kánikulát és másra vágysz, mint a tengerpartok zsibongása. Cumbriában, azon belül is a Lake Districtben jártunk.

Sokan vagyunk, akik egész évben epedve várjuk, hogy 25 fok fölé emelkedjen a hőmérséklet, munka után még mindig izzadva szürcsölhessük egy teraszon a gin-tonikunkat és egy szál póló-sort kombóban toljuk végig a kánikulában a heteket, jó esetben egy jól megtermett víztömeg mellett. De azok számára is van megoldás, akik szerint mindez a földi pokollal egyenlő: a nyári szabadságot nem csak Horvátországban vagy a spanyol tengerparton lehet eltölteni. Remek alternatíva a hűvösebb – és aktívabb – pihenésre Észak-Anglia, pontosabban Cumbria megye és a Lake District. Mutatjuk, miért érdemes elutazni a harsogóan zöld hegyek, a fekete vizű tavak és az örökké utunkba akadó birkák vidékére.

Magas hegyek között, hol … a tavak feketék

Bár csupán egyetlen egyet hívnak hivatalosan is tónak, több tucatnyi önálló vízfelület kápráztatja el az utazót a 2362 négyzetkilométeres Lake District Nemzeti Parkban. Csak a mintegy 5 négyzetkilométeres Bassenthwaite Lake „igazi” tó, a többiek mere (tavacska), water (víz) vagy tarn (tengerszem) néven futnak. Még egész Anglia legnagyobb természetes tava, a 15 négyzetkilométeres Windermere sem kapta meg ezt a nevet.

Kenuzás a Wastwaterben

Bár vizük csak a legmelegebb időben emelkedik 16 Celsius-fok fölé, az angolokat ez egy cseppet sem zavarja. Neoprén ruhában vagy anélkül, de egy átlagos júliusi vagy augusztusi napon biztosan fürdenek vagy úsznak páran a legnépszerűbb helyeken, boldogan kurjantgatva: „It’s not that bad, mate!” A Balatonhoz szokott puhány testünk számára biztonságosabb azonban kajakon vagy kenun meghódítani a nagy mélységbe nyúló tavakat. Kihagyhatatlan élmény a zordon hegyek ölelésében, a széltől fodrozódó hullámok közepette evezni, miközben alattunk a koromfeketének tűnő, megfoghatatlan mélység. Mi a Wastwaterben kenuztunk egyet, az 1500 éve formálódott gleccsertó a legmélyebb pontján 79 méteres, ezzel Anglia legmélyebb tava.

A hegyek

Nem véletlenül ezt a tavat próbáltuk ki, hiszen az ország legmagasabb hegyei veszik körül, közülük a legmagasabb 978 méterével a Scafell Pike. Igen, a mi Kékesünk nagyobb, de ennek határozottan drámaibb a megjelenése. A 2017 óta az UNESCO Világörökségek listáján lévő Lake District Nemzeti Parkban található ország tíz legmagasabb csúcsa.

A Wastwatert Anglia legmagasabb hegyei ölelik körbe Fotó: Matthew Daniels

Nyilván mindegyikről remek a kilátás, melyekért érdemes felkaptatni a legmeredekebb hegyoldalakon is. Ezért is indul meg a szabadságolások főszezonjában, augusztusban egész Anglia Cumbria felé: a kihívások miatt. Szinte a nemzeti kultúra része a természetjárás, a túrázás, legyen az füves dombon sétálgatás, meredélyeken menetelés vagy borotvaéles gerinceken borzongva araszolás. Éppen ezért még a legkisebb faluban is van a hegymászáshoz és túrázáshoz szükséges eszközöket árusító bolt. Mindenütt találhatunk vezetett túrákat, ha másra bíznánk az útvonal megtervezését, vagy tematizálását.

Ezért a kilátásért megéri Fotó: Jonny Gios

Ha a kövek mesélni tudnának – a történelmi Cumbria

Ha hatalmas, körkörösen elhelyezett kőtömbökről van szó, mindenkinek a Stonehenge ugrik be elsőnek, holott nem ez az egyetlen ilyen megalit emberi alkotás Angliban. Cumbria egyik legnépszerűbb látványossága a Keswick közelében lévő Castlerigg kőkör, mely 38 tömbből áll, átmérője nagyjából 30 méteres. Korát körülbelül 5200 évre becsülik, ezzel az egyik legrégebbi ilyen építmény Nagy-Britanniában és Európában.   

A Castlerigg kőkör naplementében Fotó: Jonny Gios

Britanniára a rómaiak is szemet vetettek, először Julius Ceasar indított hadjáratot a meghódítására időszámításunk előtt 55-ben és 54-ben, végül csak közel 100 évvel később, 43-ban kezdődött a tartós megszállás. A római uralom ideje alatt az északnyugati régió elsősorban katonai terület volt, utak és védművek komplexumával. Számos emlék maradt fenn ebből az időszakból, például a Hardknott és az Ambleside erődök romjai és alapjai.

Hadrianus 122-ben érkezett Britanniába, hogy falat építsen a skóciai törzsek kizárására a birodalomból. A Cumbriában induló, eredetileg a 120 kilométer hosszan húzódó fal mindössze hat év alatt készült el, bizonyos részei állják az idő próbáját. A fal romjai mentén a Hadrianus túraútvonal teljes hossza 4-5 nap alatt járható be.

Hadriánus fala Fotó: Rémi Müller

Beatrix Potter birodalma

Ki ne ismerné Nyúl Péter és barátai bájos (bár felnőtt szemmel néhol megdöbbentően logikátlan) történeteit, melyek Anglia romantikus tájain játszódnak cuki háziállatok főszereplésével. A író, illusztrátor, természettudós és természetvédő Beatrix Potter maga illusztrálta egyedi képi világú meséit.

Beatrix Potter mesevilága Fotó: Instagram

Korát megelőző üzleti érzékkel épített ki birodalmat: az egyes szereplőkről nemcsak rajzokat, hanem babákat, kifestőket, társasjátékokat, még teáskészletet is tervezett. Az 1900-as évek elején költözött a Lake Districtben lévő Hill Top Farmra, a világhírű mesesorozat „helyszínére”, fő inspirációja forrására.  A farm ma bejárható múzeum, ahol belecsöppenhetünk Potter és Nyúl Péter világába. Aki csak egy kicsit is gyereklelkű maradt, érdekli az irodalom, vagy az 1900-as évek vidéki Angliájának romantikája, mindenképpen keresse fel a helyet.

Az öregfiúk kocsmái

Nem létezhet cumbriai túra egy igazi „old man’s pubos” este nélkül. Mintha visszaröppennénk az időben: több száz évvel ezelőtt is ugyanúgy ültek a vastag falak között, a nyikorgó székeken az öregurak, hogy megbeszéljék a napi eseményeket újra és újra. Már szinte minden helynek van saját főzésű söre, a mikrosörfőzdék világa Nagy-Britanniából indult hódító útjára Európában. Csak Cumbriában legalább 40 sörfőzde működik, de egyre több a whiskyt, gint és vodkát készítő hely is.

Recsegő padló, kandalló és legalább egy kutya. Classic. Fotó: Michael Cummins

Mi a The Lake Distilleryt látogattuk meg, mely a 2022-es Nemzetközi Bor és Párlat Versenyen (IWSC) aranyérmet nyert Grapefruit Ginjével.

+1 Csillagokkal teli nemcsak az égbolt

Bár sokan nem látnak túl a fish and chipsen és a full english breakfasten, ha Angliáról van szó, a fine diningra hajtóknak szerencséjük van Cumbriával. Londonon kívül itt a legmagasabb a Michelin-csillagok száma: egészen pontosan 10 darab. 2022-ben már nyolc étterem van, amely kiérdemelte ezt a gasztronómiai elismerést.

A három csillagos L’Enclume Fotó:Instagram

Három csillaga van a Cartmelben lévő L’Enclume étteremnek, idén kapott egy csillagot a Skelton közelében található The Dog and Gun Inn. Az egy csillagot megőrző éttermek pedig hatan vannak: a Hrishi at Gilpin Hotel & Lake House, a Cottage in the Wood, az Allium at Askham Hall, a Rogan & Co, a The Forest Sideés az Old Stamp House.

The post Menekülnél a kánikula elől? 5+1 ok, amiért érdemes a Lake Districtben nyaralni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés