:

A leggazdagabb magyar testvérpár eldugta a szemünk elől vagyona egy jelentős részét

Ha öt százalék alá kerül a részesedésük a tőzsdei cégben, az azt jelenti, hogy nem kell feltüntetni a nevüket a főrészvényesek között, sem a részvényeik számát.

Augusztus 3-án megszűnt a Rahimkulov testvérek Kafijat Zrt.-ből és MGTR Alliance Kft.-ből álló részvényesi csoportja, ami eddig együtt összesen 7,05 százalékot birtokolt az OTP Bank Nyrt.-ben.

Így a Kafijat Zrt. és az MGTR Alliance Kft. mostantól külön-külön, a két cég között felosztva birtokolja az OTP-pakettet, amiről a közlemény alapján annyit lehet biztosan tudni, hogy öt százalék alá került. Ez azért fontos, mert ezzel a lépéssel még nehezebb lesz nyomon követni a Rahimkulov testvérek vagyonának pontos helyzetét, aminek ráadásul tetemes részét teszik ki az OTP-részvények. Az öt százalék alatti tulajdonosok nevét és részvényeinek számát ugyanis nem kell közzétenni a BÉT oldalán.

Eddig Rahimkulovék részvényesi csoportja a második legnagyobb OTP-részvényes volt a Mol után.

Több ebből Rahimkulovék a rozsdaövezetben: így fog kinézni a Láng gépgyár helyére épülő gigakomplexum Nem csak az OTP-n bukhattak sokat az orosz-magyar milliárdosok

A szétválásról augusztus 4-én adott hírt az OTP a BÉT oldalán, de a sajtóban egyelőre csak a Világgazdaság számolt be arról, hogy a szétválástól a közkézhányad 86 százalékra nőtt az OTP-ben.

Így már csak a Molnak (8,6 százalék) és a Groupama Csoportnak (5,1) van 5 százalék feletti részesedése az OTP-ben.

Nem először csinálják

Mióta a G7 kiderítette, hogy az orosz származású testvérpár magyar állampolgársággal is rendelkezik, mi is számon tartjuk őket a leggazdagabb magyarok, a legértékesebb családi cégek és a 100 legnagyobb magyar cég listáinkon is. Vagyonukat évről évre nehezebb átlátni, a nyilvánosságot kerülik, és nem ez az első eset, hogy változtattak a beszámolói gyakorlataikon.

Az OTP mellett a Molban is nagy részesedéssel rendelkeznek, azonban a részvényeikről utoljára 2019-ben tettek közzé információkat, azóta nem tudjuk, pontosan hány Mol-részvényük van. A tulajdonrészük itt sem éri el az öt százalékot.

Az OTP-pakett a vagyonuk alapja

Rahimkulov Ruszlán és Timur közül előbbinek látványosabb az üzleti tevékenysége. Becslésünk szerint 270,7 milliárd forintos vagyonával az ötödik leggazdagabb magyar volt 2021-ben, testvére 211,4 milliárddal hetedik lett.

2020 során az egykor tulajdonosi szerkezetben is családi Kafijat vagyonkezelőből kiszállt az idősebb testvér, Rahimkulov Timur, az OTP-részvényeket onnantól saját cégén az MGTR Alliance Kft.-n keresztül tulajdonolta.

Megkérdeztük Rahimkulov Ruszlánt, hogy mi a szétválás oka, illetve, hogy adtak is el számottevő mennyiségű részvényt, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. .

The post A leggazdagabb magyar testvérpár eldugta a szemünk elől vagyona egy jelentős részét appeared first on Forbes.hu.