:
Breaking News

A barátja mellé szállt be Tiborcz István a legrégebbi magyar befektetési szolgáltatóba

Beszállt az Equilor Befektetési Zrt-be a Gránit Bank. Még várnak a GVH és az MNB jóváhagyására, de ismerve a feleket, ez aligha lehet kérdéses.

Többséget szerzett a Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben – közölte lapunkkal a cég. Az 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedés ellenére az Equilor, Magyarország legrégebbi befektetési szolgáltatója változatlan menedzsmenttel, tehát Szécsényi Bálint vezérigazgatóval és Gereben András elnökkel a fedélzeten folytatja a működést. A tranzakció még vár a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal engedélyére, de az érintett feleket ismerve aligha lehet kérdéses a jóváhagyás.

A Gránit Bank ugyanis Tiborcz István, a kormányfő vejének érdekeltségébe tartozik. *

Az üzletember a BDPST Zrt.-n keresztül szerzett részesedést meg tavaly év végén a Gránit Bankban. Az Equilor vezérigazgatója pedig Szécsényi Bálint, aki régóta Tiborcz üzlettársaként és barátjaként tartanak számon, több tényfeltáró anyag foglalkozott a közös üzleteikkel, a Sziget VIP-páholyában is fotózták őket együtt.

A részesedésszerzést követően az Equilor neve, vezetése nem változik, a befektetési szolgáltatót továbbra is Gereben András elnök és Szécsényi Bálint vezérigazgató, a Budapesti Értéktőzsde korábbi alelnöke irányítják majd, akik megtartják 49,9 százalékos tulajdonrészüket.

A Gránit Bank nagyot megy az elmúlt években,

2021-et rekordszámokkal, 14 milliárdos árbevétellel és 3,8 milliárd adózott eredménnyel zárta.

2022 első felében is folytatódott a hajrá, a nettó kamatbevétel 110,7 százalékkal, míg az adó előtti nyereség 251,4 százalékkal nőtt éves szinten. A bank saját tőkéje megközelíti az 50 milliárd forintot, mérlegfőösszege idén félévkor meghaladta a 820 milliárd forint.

Az Equilor Befektetési Zrt. néhány nap különbséggel a magyar tőkepiac, valamint a Budapesti Értéktőzsde újra alakításával egy időben kezdte meg működését. A többszörös díjnyertes, tavaly az év befektetési szolgáltatója díjat elnyerő Equilor teljes jogú tagja a budapesti, a prágai és a varsói értéktőzsdének, több mint 15 ezer ügyfél 550 milliárd forintnyi vagyonát kezeli. Az Equilor a hazai tőkepiac egyik kiemelkedő szereplője, a Concorde Értékpapír Zrt. mellett a másik hazai alapítású, nagy forgalmú brókercég.

* FRISSÍTÉS: Cikkünk korábbi verziójában azt állítottuk, hogy Tiborcz István a Gránit Bank többségi tulajdonosa. Ezzel ellentétben nem többségi tulajdonos, hanem a BDPST Zrt. érdekeltségébe tartozó TiberisDigital Kft.-n át 43,19 százalékos részvényhányad felett rendelkezik. A hibáért elnézést kérünk.

The post A barátja mellé szállt be Tiborcz István a legrégebbi magyar befektetési szolgáltatóba appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés