:

Vettek egy farmot a folyó mellett, öt év alatt építettek rekordokat döntő whisky- és ginfőzdét

Vettek egy farmot a folyó mellett, öt év alatt építettek rekordokat döntő whisky- és ginfőzdét

A festői Lake Districtben töltött nyaralás alatt jött az ihlet az alapító Paul Curie számára a lepárló kiépítésére. Alig öt év alatt vált a tejtermelő farmból díjnyertes és Guinness rekordokat döntő italok otthona. Megnéztük, mitől olyan különleges a The Lakes Distillery Anglia északi részén.  

Az Angliában, pontosabban a Lake Districtben élő rokonságtól néhány éve, karácsonyra kaptam egy üveg The Lakes Gint, melyet nagy büszkén nyújtottak át: van saját gin- és whiskypárlónk, ez a legjobb! Azóta tervezem, hogy végre ellátogatok oda, hogy megnézzem, mitől is olyan különleges a hely.

Európa egyik legsebesebben zúgó folyójától, a Derwenttől alig 150 méterre, a Bassenthwait-tó északi partjai közelében 1850-es években épült viktoriánus farm állt, amikor Paul Curie – aki a családja hagyományait és apja nyomdokait követve az olajiparból váltott a szeszkészítésre – a környéken, a Lake Districtben nyaralt. A folyó Anglia legmagasabb csúcsa, a Scafell Pike alatt ered, magába gyűjtve Upper Borowdale esőzéseit, hihetetlenül tiszta vízzel ajándékozva meg a környéket. Amint Paul Curie meglátta a festői környezetet és a tökéletes adottságokat, eldöntötte: kell ide egy whisky-lepárló.

Fotó: The Lakes Distillery

A tejgazdálkodásra használt, de évek óta magára hagyatva álló farmon 2014-ben kezdődött meg a munka. A The Lakes Distillery alig néhány év alatt jutott el a renoválástól odáig, hogy italaival Guinness rekordot döntsön és a legjobb whiskyknek kijáró elismeréseket zsebelje be.

A rekordok

Máris az első whiskyárverésen tarolt a gyerekcipőben járó lepárló. 2018-ban bocsátották licitálásra a The Lakes Genesis nevű single malt első üvegét, mely 7900 fontért kelt el, ezzel megdöntötte a legdrágább, új lepárló által készített whisky és a valaha aukción értékesített legdrágább angol whisky rekordját is. A többi üveget szintén mérföldkőnek számító 900 fontos átlagáron értékesítették.

Az első, a szélesebb nagyközönség számára is elérhető whiskyjüket, a The Whiskymaker’s Reserve No.1 névre hallgatót 2019-ben dobták piacra, a közel hatezer, számozott üveget hat hét alatt kapkodták el. A The Whiskymaker’s Reserve No. 4 sorozat pedig idén a legjobbakat győzte le: a Whisky Magazine 2022-ben a világ legjobb single malt whiskyjének választotta. A világ legnagyobb és legrégebbi hagyományokkal bíró márkáit utasította ezzel maga mögé.

A jó élet Somogyi Szonja 7 perc olvasás
Menekülnél a kánikula elől? 5+1 ok, amiért érdemes a Lake Districtben nyaralni
A jó élet Smejkál Péter 13 perc olvasás
A hordó fontos, azt is mi gyártjuk – exkluzív interjú a Jack Daniel’s lepárlómesterével
A jó élet Bánlaki D. Stella 14 perc olvasás
Jogászból lett ginkovács, az Opera második évében maga mögé utasította a világ legjobbjait

De mitől ilyen különleges? És mi a fene az az élevage?

Jó, jó, itt vannak ezek az elismerések, de mégis mitől más ez, mint a többi?

A The Lakes Distillery whiskymestere, Dhavall Gandhi szenvedéllyel dolgozik az egyes batcheken. Különleges technikát alkalmaz, melyet a konyakkészítéstől kölcsönzött: az időt, türelmet és odafigyelést igénylő úgynevezett élevage módszerét.

A francia kifejezés nagyjából annyit tesz, mint felnevelni az italt, lépésről lépésre ott állni mellette, míg elég éretté nem válik.

Gyakorlatilag ez az érlelés közbeni ízfejlesztést jelenti. A whiskyk készítésének azon pontján ugyanis, amikor lezárják a hordókat, hogy évekig csak várjanak az eredményre, Dhavall és csapata nem intenek búcsút hosszú időre a tölgyfahordóban érlelt szeszeknek. Rendszeresen mintát vesznek, változtatnak a hordók helyzetén és állásán.

Ezzel rugalmasabban befolyásolhatják a karaktereket, a végleges ital egyediségét a szesz, a fa és a levegő egyedi kölcsönhatása alkotja meg. Ízrétegek jönnek létre, melyekhez türelem, pontosság és elkötelezettség szükségeltetik.

A brokkoli vs. mályvacukor a legjobb analógia

Az inspirációt Dhavall azoktól a parfümőröktől merítette, akik aromapiramis megalkotásával hoznak létre új illatokat. Már az erjesztés során is három különböző élesztőkombinációt alkalmaznak.

Dhavall Gandhi szerint az élesztő az erjesztés során úgy viselkedik, mint a gyerek, akinek a tányérjára egyszerre kerül brokkoli és mályvacukor: ha választhat, nyilván utóbbiért nyúl először.

Ezért kell az egyes élesztőfajtát külön-külön, a hét különböző napjain aktiválni, hogy a legagresszívabb élesztő ne falja fel az összes „mályvacukrot”, miközben a gyengébbeknek csak a „brokkoli” marad. A cél, hogy mindegyik élesztő kölcsönhatásba lépjen az összes fermentálható cukorral, ezzel a legjobb ízt és karaktert adják.

+ 5 kép a galériában + 5 kép a galériában The Lakes Distillery (8 kép)

Emiatt az erjesztési idő 96 órára nő, ez csaknem duplája az átlagosnak. Ez teszi lehetővé az úgynevezett malolaktikus fermentációt, mely elősegíti a kerekebb, teltebb ízhez szükséges összetettséget és textúrát.

A lassú és hosszú lepárlást követően összekeverik a három különböző élesztővel erjesztett italokat. Az így létrejött úgynevezett new make spiritet szintén nagyon lassú redukálási folyamatnak vetik alá, mielőtt hordókba töltenék, hogy megkezdjék az érlelést.

De nemcsak a módszer teszi különlegessé a The Lakes Distillery whiskyjét, hanem maguk a hordók is. Az italok 80-90 százalékát ugyanis egykori sherrys hordókba töltik, de túlléptek a whiskyiparban gyakori, 500 literes Oloroso sherrys hordókon. A kisebb, így több ízesítési lehetőséget kínáló, 250 literes, amerikai és francia tölgyből készített hordókat is használnak, melyeket olyan sherryfajták édesítettek, mint a Pedro Ximenez, a Cream, és a szárazabb Fino.

Van itt minden

A Lake District Nemzeti Parkban lévő lepárlóban azonban nemcsak whisky, hanem gin és vodka is készül, bár kétségkívül előbbi a legfontosabb termék. És persze maga a szeszek készítése is „árucikk”: jól átgondolt, az apró részletekre odafigyelve kivitelezett turisztikai központ épül a lepárlóra.

Évente mintegy 30 ezer turista érkezik ide, hogy beüljön a letisztult bisztróba néhány falatra vagy végigjárja a vezetett túrákon az italkészítés állomásait.

A kicsikre is gondolnak, akik 10 éves kor alatt a túrákon sem vehetnek részt a kipárolgó gőzök hatásait elkerülendő. A desztilláló területén működik az Alpacaly ever after alpakafarm, ahol mi is testközelből ismerhettük meg ezeket a bolyhos, pihepuha állatokat, akik a közhiedelemmel szemben nem harapnak, nem rúgnak és nem köpnek. Vagy csak nagyon ritkán, és fájdalmat akkor sem tudnak okozni.

Folyamatos bővülés

A The Lakes Distillery a mai napig mintegy 35 millió fontos külső befektetést gyűjtött össze, legutóbb áprilisban zajlott egy közösségi finanszírozású kör a Crowdcube-on keresztül, ahol az 1,25 millió fontos célt túlszárnyalva 2,25 millió font gyűlt össze. Bevételüket az elmúlt évben 24 százalékkal növelték.

Az elmúlt években megháromszorozták a whiskygyártó kapacitásukat, évente 400 ezer liter tiszta alkoholt állítanak elő. Raktárbővítésbe fektetnek be a jövőbeli növekedés ösztönzésére.

Fotó: The Lakes Distillery

Steve Gibson, a cég kommunikációs menedzsere szerint a legfőbb célkitűzésük a jövőben, hogy kiszélesítsék nemzetközi piacukat, igyekeznek az Egyesült Államok felé törni. Jelenleg Nagy-Britannián kívül a legfőbb felvásárló országok Japán, Kína, Hollandia és Belgium, de 2019 óta a világ 26 országába küldtek már palackokat.

Magyarország egyelőre nincs a térképükön, nekünk kell elmenni a whiskyért. De megéri az utazást.

The post Vettek egy farmot a folyó mellett, öt év alatt építettek rekordokat döntő whisky- és ginfőzdét appeared first on Forbes.hu.