Ilyen egy alulról szerveződő zöld ötlet
- Forbes
- 14 Aug, 2022
- Címkék: #Zöld # innováció # zöld
A MyFarm Harta szakmai támogatásával ültetett közösségi kertet a törökbálinti Yettel önálló gazda-csapata: a termés egy részét maguknak, másik felét jótékonyságra ajánlják. Ilyen egy alulról szerveződő zöld ötlet.
Geotermikus fűtő-, vagyis most inkább hűtőrendszer és jókora napkollektor-panelek mellet lépegetünk tizenpáran a Yettel törökbálinti irodaházának kertjében. (A Pannon utcanév még a régi időket idézi.) Én kicsit irigykedve követem a telekommunikációs óriás kollégáit, a friss levegő és a szabad, hatalmas zöldterület a nyáron fojtogatóra fűtött Arany János-Andrássy úttal körbezárt pokolkalodához mérve idilli paradicsomnak tűnik.
+ 11 kép a galériában + 11 kép a galériábanPár perc séta után tényleg paradicsomot látok – nem bibliai, hanem fizikai valójában. A vállalat kollégái ugyanis egy zöldséges kiskertbe kalauzolnak: paprika, uborka, cukkini terem a Yettel legújabb közösségi projektjében. Az önszerveződő kezdeményezésről beszélgettünk az ötletgazdákkal, Egyed Gáborral és Pozsgai Petrával a paradicsom(os)ban.
Alulról szerveződő ötlet
„Otthon kezdtünk magaságyásokkal kertészkedni, és amikor a márkaváltással kapcsolatos vállalati prezentáció közben a Yettel értékeiről beszélgettünk, akkor gondoltam arra, hogy milyen jó lenne itt is egy kert. Készítettem is hozzá egy prezentációt” – mondja mosolyogva Petra a kertben. Az ötlet házon belül összetalálkozott egy folyamatban lévő projekttel: Gáborék a közösségi gazdaságaikról ismert MyFarm Hartával dolgoztak együtt. „Támogattuk a MyFarm gazdaságok digitalizálását, már online elérhetőek a kertekben elhelyezett termésfigyelő kamerák. Ebben a kooperációban született meg a Yettel közösségi kert ötlete, amiben ők vállalták a tanácsadói szerepet” – meséli Gábor. A két elképzelés végül egy vállalati ötletverseny keretén belül egyesült, itt bólintott rá a cégvezetés.
Otthoni inspiráció – Petra (középen) Fotó: Knittel Martin, ForbesA magaságyások és a termőföld megrendelésével indult a közösségi projekt lényegi munkája. Ez azonban nem volt teljesen zökkenőmentes, mondja Gábor.
Az induláshoz jó időzítéssel, egy napon kellett egy helyen lennie a lekezelt ládáknak, félig töltve földdel, hogy a Gardena okos öntözőrendszerét kialakíthassák, majd még aznap, a palánták érkezéséig fel kellett tölteni a ládákat a maradék földdel. „A hazai „építőipar” ismert lukjaira futottunk rá. A több mint húsz köbméter termőföld beszerzésénél csak olyan beszállító jöhetett szóba, aki a ládákba lapátolást is vállalja, mindezt a megfelelő időablakban. Hetek óta tárgyaltunk egy beszállítóval, aki a határidőhöz közeledve egyre ritkábban volt elérhető, majd a kiszállítás előtti napon, egy függőben lévő ígérettel teljesen eltűnt. Egy órán belül kellett szereznünk huszonnégy köbméter földet, amit másnap reggelre a helyszínre is tudnak hozni. Megoldottuk” – mondja, majd Petra nevetve teszi hozzá:
„Ők már a lapátolást nem tudták biztosítani, így végül a kis gazdaközösségünkkel közös edzésként kellett belapátolni az ágyásokba a földet.”
A kiskert kialakításával – a MyFarm szakmai tanácsait követve – figyeltek arra, hogy vegyszermentes, bio alapon működjenek (a kártevőket az ágyásba ültetett fűszernövények illatanyagával riasztják el), a locsolást pedig okostelefonról vezérelhető rendszerrel meg a Gardena csapatának segítségével. „A home office munkarendünk miatt csak keddtől csütörtökig vagyunk az irodában, így nagyon fontos volt, hogy automata, távolról vezérelhető megoldás legyen” – mondja Petra, az öntözőegység kommunikációs egység felé gesztikulálva. Az öntözéshez a vizet már korábban kialakított fúrt kútból nyerik.
100 családot lát el friss és vegyszermentes zöldségekkel a kiugrott marketingesNagyjából harmincan, teljesen különböző munkaterületekről jelentkeztek a kiskert gondozására: ők segítettek június elejéig az ágyások kialakításával, majd a MyFarmtól átvett, előnevelt palánták gondozásával. Chili és jalapeno paprikát, paradicsomokat és jókora ubrokákat is látok egy-egy ágyásban, de már érett cukkinit is tapogathatok. Petra minden magaságyásnál tanítva magyaráz róluk („A cukkini virágát például menő éttermekben is felhasználják” – mosolyog), ahogy mondja, ő is rengeteget tanult a kert kialakítása alatt.
Példát mutatnának a vállalatoknak
„Kicsit álomszerű ötlet még, de szeretnénk majd bemutatni a jövőben más cégeknek is a saját kiskert megteremtésének lehetőségét” – mondja Petra. Ehhez persze nem mindenki rendelkezik olyan jó adottságokkal, mint a törökbálinti természet, de szerinte akár egy nagyobb teraszon is megvalósítható lenne az ötlet. „Rengeteg nemzetközi példát láttunk erre, a Google londoni főhadiszállásának tetőteraszán is vannak magaságyások.” A kialakítási költségeket nagyjából hárommillió forintos keretből gazdálkodták ki, de ebben már a digitális öntözőrendszer, és a későbbi tervekre is maradt még pénz, mondják.
A kertet az időjárás nyilvánvaló szezonalitásának okán ősz közepéig tervezik használni, utána téliesítenek: víztelenítik az öntözőrendszert és az ágyásokat is, tavasszal pedig – most már időben – saját palántáikat is elültethetik. Bővítésről is mesélnek: csemegekukorica, gyümölcsfák, málna, eper is felmerült már a tervek között.
Ebédhez is lehet friss hozzávalókat csipegetni. (A mentát különösen irigyeltem.) Mivel a fűszernövények öntözése már finomabb kezeket igényel, ezeket közvetlen az ebédlő mellé telepítették. Fotó: Knittel Martin, ForbesA termés fele a kerttel foglalkozó gazdáké, másik felét az irodaházban adják el rendszeres jótékonysági vásárukon – a befolyt pénzt a törökbálinti családsegítőnek juttatják el. Emiatt a kollégák szívesen fizettek a bolti árakat felüllicitálva, nevet Petra. Az irodához már közelebb lévő, a menza teraszán elhelyezett (kézzel locsolt) fűszernövény-kertből pedig előszeretettel csipegetnek az ebédjükhöz, limonádéjukhoz is. Ennek látogatása után kóstolom meg én is a termést – uborkát és bazsalikommal bolondított paradicsomot csipegetek, utóbbinak boltitól egészen más, különlegesen friss ízét dícsérve.
„A bazsalikom sokat segít rajta” – mondja Petra.
The post Ilyen egy alulról szerveződő zöld ötlet appeared first on Forbes.hu.