:

Tényleg elbánik a makacs kosszal és a kutyaszőrrel a Miele csodaporszívója? Most kiderül!

Tényleg elbánik a makacs kosszal és a kutyaszőrrel a Miele csodaporszívója? Most kiderül!

Papíron igen sokoldalú, álló- és kézi porszívóként is használható a Miele Triflex HX1, ami a cég állítása szerint a legdurvább otthoni kihívásokkal is megbirkózik. Mindez ígéretesen hangzik, és éppen ezért tűnt jó ötletnek a valóságban is kipróbálni egy kutya segítségével a terméket. Úgyhogy kölcsönkértük, megnéztük működés közben, és elmondjuk, hogy tényleg úgy van-e, ahogy mondják.

A jelek szerint az elmúlt időszakban igencsak megnőtt az akkumulátoros kézi- és állóporszívóként is használható eszközök népszerűsége. Legalábbis erre utal, hogy mostanra egyre több cég emelte be kínálatába ilyen típusú termékeket.

Az akkumulátoros porszívók táborát erősíti. Kép: Miele

Közéjük tartozik az abszolút elit ligás készülékeiről híres Miele is, amely a padlóápolás terén már több, mint kilencven éves tapasztalattal rendelkezik. A német vállalat első ilyen berendezése a Triflex HX1, amit kölcsönkaptunk egy időre, hogy megnézzük mire képes a hétköznapokban.

A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
High-tech varázsrúd – kipróbáltuk a Philips sok-az-egyben csodaporszívóját
Üzlet Szalai Péter 6 perc olvasás
Újra teljes gázzal száguld idén a világ egyik legfontosabb tech kiállítása
Üzlet Szalai Péter 11 perc olvasás
A világ legnagyobb tech kiállításának nincs sok értelme a jelenlegi állapotában

A kihívás nagy volt, hiszen azért akad jó néhány olyan állóporszívó, aminek szívóereje gyenge, esetleg a felépítése borzasztó, aminek következtében nem használható túl komfortosan. Ráadásul a Miele a termékkommunikációban arra is komoly hangsúlyt fektet, hogy a berendezés cicás-kutyás környezetben is jól teljesít, azaz a sok problémát okozó, szőnyegbe, bútorokba makacsul beragadó szőrrel is elbánik.

Moduláris

A Triflex moduláris kialakítású, azaz az egyes komponensek, tehát a vezérlő elektronikát, szűrőt, portartályt, akkumulátort és motort tartalmazó központi egység, a hosszabbító cső, a kiegészítők és a vezérlő modul viszonylag szabadon csatlakoztathatóak egymáshoz. Így a felhasználónak lehetősége van arra, hogy olyan állóporszívót kreáljon, aminél az említett központi egység az alsó részen kapott helyet, aminek révén könnyebben tologatható. Ám választhatja azt, hogy ezt magasan helyezi el, aminek hála egyszerűen beférhet a lapos bútorok alá is.

De akár el is felejtheti a hosszabbítót, és bevetheti szimpla kézi porszívóként is, ami nagyon jól jöhet akkor, ha például az autót vagy a polcot, fotelt akarja valaki letakarítani.

Az egyes alkatrészek összedugása és széthúzása pofonegyszerű, ezek stabilan csatlakoznak egymáshoz, elrontani pedig nem lehet semmit. A moduláris kialakítás pazar ötletnek bizonyult, és a megvalósítás is sikerült.

Összelegózhatóak a komponensek.

A megjelenése egyébként teljesen átlagos, nem annyira látványos, figyelemfelkeltő, mint mondjuk a Dyson hasonló eszközei. De ez nem lepett meg egyáltalán, a Miele mindig is inkább a funkcionalitást helyezte az előtérbe a villantós külsővel szemben.

Kényelmes?

A központi egység durván 2,1 kilogrammot nyom, a legnagyobb elektromos, lámpával ellátott főkefe 1,2 kilót, szóval ha valaki kézi porszívóként vetné be, akkor nagyjából három kilogrammot kell elbírnia, ami azért teljesen vállalható súly. Ha pedig a hosszabbító csövet is rádugjuk, és a padlón, szőnyegen tologatjuk, akkor a tömeg jó részét átvállalja maga az eszköz.

Ebből fakadóan a használata meglehetősen kényelmes, akár egy gyerek vagy egy gyengébb fizikumú felnőtt is simán boldogulhat vele.

A várakozásoknak megfelelően a különféle fejek felülete megfelelően sima, nem sorjás, így azok nem akadnak el, nem karcolják meg a padlót. A már említett főkefe mellett a dobozban megtalálható egy kárpittisztító, egy vékony csövű úgynevezett fugatisztító és egy műanyag sörtével megtámogatott szívóecset is.

Kellően felhasználóbarát a modell. Kép: Miele

A kezelést nem bonyolították túl, hiszen mindössze egy három fokozatú kapcsolót kell babrálni. LCD-kijelző nincs rajta, de ez különösebben nem is hiányzott, az akkumulátor töltöttségi szintjéről pedig egy kontroll-lámpaként funkcionáló LED sor szolgáltat információt.

Portartály

Ez is egy porzsák nélküli masina, hiszen a koszt egy, a központi egységen található, fél literes űrtartalmú tartályba gyűjti. Ennek tisztítása egyszerű, egy mozdulattal leemelhető a központi egységgel, egy másik mozdulattal pedig nyitható is. Mivel átlátszó, ezért jól látszódik, hogy mennyi üres hely van még benne, de ez ebben a termékcsaládban egy bevált megoldás.

A portartály nem túl nagy. Kép: Miele

Mint ahogy az is általánosnak mondható, hogy a tárolókapacitás nem túl nagy, és e tekintetben a Triflex sem nőtt a riválisok fölé. Nagyjából egy 60-80 négyzetméteres, közepesen szennyezett ingatlan egyszeri kitakarítása után önthetjük is ki a koszt, de ezt azért túl lehet élni, pláne, hogy porzsákra ugyebár nem kell költeni.

Energiagazdálkodás

A Miele Triflex a működéséhez szükséges energiát egy akkumulátorról kapja, és hagyományos módon a konnektorba dugva nem is lehet használni. E megoldás kétségtelen előnye, hogy nem kell a kábelt kerülgetni, nem kell a vezetéknek helyet szorítani a készülékházban, és sokkal kényelmesebben lehet vele mozogni.

Egyszerűen kivihető akár a kertbe, garázsba, az autóba, nem kell a hosszabbítóval vacakolni, ami remek dolog. Viszont tény, hogy a telep korlátozott üzemidőt biztosít, ami azért bizonyos fokig behatárolja a lehetőségeket.

Az ilyen jellegű termékeknek ez az egyik Achilles-sarka, és a német cég mérnökei érezhetően megtettek mindent, hogy a lehetőségekhez képest minél kisebb kompromisszum megkötésére késztessék a felhasználókat.

A működéshez szükséges energiát akkumulátor szolgáltatja. Kép: Miele

De a végeredmény így sem tökéletes: Az üzemidő a legerősebb fokozatra állítva 19 perc, a leggyengébb esetén pedig nagyjából egy órányi időnk van. A cég szerint ezzel átlagosan nagyjából 125 négyzetméternyi terület megtisztítására elég. Tehát egy nagyobb lakással, ingatlannal már nem is biztos, hogy lehet végezni töltés nélkül, ami egyébként négy órát vesz igénybe. Viszont az remek, hogy az akkumulátor igen egyszerűen cserélhető, tehát az üzemidő tetszés szerint meghosszabbítható, de ez értelemszerűen plusz költséggel jár.

Szívóteljesítmény

Az alapok tehát egészen erősek, de persze mindez nem sokat számítana, ha a szívóteljesítménnyel gond lenne. De erről szerencsére szó sincs, a gyakorlati próba során arra a következtetésre jutottunk, hogy a takarítási képességeivel nincsen gond. Az átlagosan szennyezett, tehát mondjuk morzsás, poros parkettával leggyengébb fokozaton is gond nélkül megbirkózik.

A nagyobb darab, makacsabb szennyeződésekhez, padlószőnyeghez elég a második “sebesség”. Ha pedig tényleg komoly a kihívás, például a kutyaszőrrel dúsan borított fotelt kell megpucolni, akkor rendelkezésre áll a turbó mód.

Ez zabálja az energiát, de tényleg nagyon erősen szív. Egy igen aranyos kiskutya segítségét vettem igénybe, aki egy ideje már rendszeresen segít szőrrel ellátni egy kanapét. Na, ezt a bútort vettem kezelésbe a Triflex-szel, és a gép hibátlanul teljesítette a feladatát, és később a padlószőnyegből is kiszedte a szőrt.

Nem okozott csalódást. Kép: Miele

Mindent mérlegre pakolva nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Miele egy remek akkus porszívót tett le az asztalra a Triflex személyében. A termékcsalád korlátait ugyan ez a modell sem tudta áttörni, hiszen a portartály- és a telep kapacitása is lehetne jobb, de azért ezek tolerálható kompromisszumot jelentenek. A kezelés rendben van, a termék kellően felhasználóbarát, és a teljesítményére sem lehet panasz.

A nagy áruházakban az ára 200-220 000 környékén alakul, ami a tudásához képest egyáltalán nem mondható soknak. Itt kell megjegyezni azt is, hogy a Miele híres arról, hogy hosszú távra tervez, tehát a termékei kifejezetten strapabíróak, így jó eséllyel egy ilyen készülék sem fog elromlani hamar.

The post Tényleg elbánik a makacs kosszal és a kutyaszőrrel a Miele csodaporszívója? Most kiderül! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés