:
Breaking News

Íme a világ egyik legerősebb telefonja! 280 000 forintba kerül a Poco F4 GT, megéri?

Íme a világ egyik legerősebb telefonja! 280 000 forintba kerül a Poco F4 GT, megéri?

Különleges extrákkal pumpálták tele a kiemelkedő teljesítményű, játékra tenyésztett csúcstelefont, ami azért a tökéletestől távol van. Magyarországra is befutott a Poco F4 GT, megnéztük mit tud.

A Poco márkát mi is bemutattuk egy korábbi anyagban, kiemelve, hogy a Xiaomitól egyre komolyabb autonómiát kapó vállalat Magyarországot is célba vette hivatalosan is.

Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy a cég hazánkba is elhozta dédelgetett csodafegyverét, a bevallottan a gamerek igényeihez tervezett csúcstelefont, a Poco F4 GT nevű terméket.

Ahogy a magyar képviselet munkatársaitól megtudtam, e terméknél mindent annak rendeltek alá, hogy minél hibátlanabb legyen a mobilos játékélmény. Ez a magyarázata annak, hogy az über prémium ligás telefonoktól eltérően itt teljesen sík képernyőt alkalmaztak, amelynek oldala nem hajlik rá a készülékházra.

Üzlet Szalai Péter 6 perc olvasás
A név kicsit idétlen, de ez most a telefonos iparág legvalószerűtlenebb sikertörténete – Ez a Poco!
Üzlet Szalai Péter 13 perc olvasás
A semmiből a csúcsra: így lett a Xiaomi a telefonos piac bajnoka tíz év alatt
A jó élet Szalai Péter 9 perc olvasás
Elsüllyed a kínai zászlóshajó a viharos tengeren?

Ennek következtében nem néz ki annyira menőn, mint azok, viszont cserébe nem kell attól tartania a felhasználónak, hogy véletlenül összetapogatja a kijelzőt, ami zavaró anomáliákat okozhat. A modell kávái vékonyak, a hátlap ízléses, az összeszerelés minősége remek, a ház nem ropog, sorjásságnak nincs nyoma, a gombok jó helyen vannak és nem lötyögnek.

Beépített ravasz

És a gombokhoz érve el is jutottunk a Poco F4 GT legnagyobb extrájához: Az oldalán ugyanis helyet kapott két darab plusz programozható gomb, amelyek egy kis kapcsoló megnyomását követően ugranak elő a készülékházból.

Beépített, programozható gombokkal látták el.

Ezekhez egy szoftveres felület segítségével bármilyen alkalmazás bármilyen funkciója hozzárendelhető. Ennek nyilván a játékoknál van a legnagyobb értelme, ahol sokszor polipként kell trükköznie az embernek, hiszen előfordulhat, hogy egyszerre kell mondjuk szaladnia, lőnie és célozni.

Egy mágneses kapcsoló megnyomása után ugranak ki a készülékházból.

Jó ideje kaphatóak már a telefonokhoz kis műanyag klipszek, amelyek egyfajta ravaszként funkcionálnak, és azon ujjakat vonják be a játékba, amelyekkel egyébként nem érhető el a képernyő kényelmesen. Én is rendelkezem egy kis doboznyi ilyen perifériával, ugyanis napi szinten lövöldözök a telefonon, és ezek valóban nagy segítséget jelentenek. A baj velük csak az, hogy egy idő után eltörnek, megrepednek az intenzív használat következtében, és akkor rendelni kell belőlük néhány újabbat. Nos, ezek a programozható extra gombok pontosan ezen kiegészítők szerepét veszik át úgy, hogy gyárilag beépítve megtalálhatóak a készülékben.

Ezek a könnyen törő ravaszok válthatóak ki a beépített gombbal.

Azt nem mondom, hogy egyik pillanatról a másikra átszoktam a műanyag ravaszról a gombokra, de azért viszonylag gyorsan ment a dolog. Egy-két nap, és az ember már készségszinten püföli őket, mintha mindig is ezeket használta volna.

Az extra gombok mérete megfelelő, az ellenállásuk és nyomásútjuk is rendben van, szóval nem csak az ötlet volt jó, hanem ezúttal a megvalósítás is remek.

Természetesen nem csak a lövöldözős játékoknál jöhetnek jól, hanem például a szimulátoroknál, versenyzős appoknál is jól jöhetnek, amelyeknél a “gázt” és “féket” is kényelmesebb így nyomkodni.

Hiányosságok akadnak

A dizájnnal egyébként ennek ellenére nem vagyok maximálisan elégedett. Egyrészt nem kapta meg az IP68 minősítést, azaz nem víz- és porálló, pedig ezt egy ilyen árú termék esetében joggal várhatná el bárki.

A vizet nem bírja.

Engem személy szerint ennél is jobban zavart, hogy a nyamvadt fejhallgató kimenetet lespórolták róla.

Azaz ha valakinek van egy rendes gamer fej- vagy fülhallgatója, azt itt elfelejtheti, vagy legalábbis vennie kell drága pénzért egy USB-s adaptert.

Persze a Bluetooth-on keresztül csatlakoztathatóak hozzá vezeték nélküli úton kompatibilis eszközök, de ez totál felesleges kompromisszumok megkötésére kényszeríti a felhasználókat. Ezek a BT-s fülhallgatók lemerülnek, sokszor minimális késleltetést is produkálnak, nem igazán értem, hogy miért tolják az irányukba ennyire erőszakosan a felhasználókat a gyártók.

Az egyik leggyorsabb a világon

Egy játékra szánt telefon esetében alapelvárás a bitang teljesítmény, és e téren a Poco F4 GT nem okoz csalódást. Megkapta a jelenlegi legjobb processzort (Snapdragon 8 Gen 1), 12 GB RAM-mal, Adreno 730 integrált grafikus vezérlővel és remek szoftveres támogatással.

Ennek köszönhetően pedig jelenleg ez a világ egyik leggyorsabb mobilja.

Minden jelenlegi alkalmazás, köztük a legdurvább effektekkel teletömött, 3D grafikájú alkalmazások is hibátlanul futnak. Emellett nyilván a hétköznapi használat, tehát chatelés, netezés, videózás és levelezés során is villámgyors.

A világ egyik leggyorsabb telefonja jelenleg.

A hardver tehát abszolút elit ligás, de ezt a kijelzőről már nem mondhatjuk el. Arról szó nincs, hogy vacak lenne a képminőség, hiszen a több, mint egymilliárd szín megjelenítését biztosító OLED panel tökéletes kontrasztot produkál, és a színek is gyönyörűek. De vannak rivális modellek, amelyek maximális fényereje nagyobb, így a HDR effekt látványosabb rajtuk, illetve több képpont megjelenítésére képesek, emiatt a képi világuk kicsit “tömörebb”.

A kép minősége teljesen rendben van.

Az 1080 x 2400 pixeles felbontás teljesen rendben van, a részletesség megfelelő, de tény, hogy akadnak mobilok, amelyek e téren picit jobban teljesítenek. A mozgásmegjelenítés hibátlan, a képernyő 120 Hz-es, azaz dupla annyi képkocka megjelenítését biztosítja, mint a hagyományosabb rokonai, és már akad jó pár olyan játék is, amelynél e képességet ki lehet használni.

Akku, hang, melegedés

A hűtés a bika mobilok Achilles-sarka, és ezt itt sem sikerült tökéletesen megoldani, hiszen a készülékház hajlamos igencsak átmelegedni, ha teljes gázzal zakatol a hardver. Már-már a kényelmetlenség határát is eléri, de ha egy tokba dugjuk, nem érezni ebből semmit. A beépített hangszórók minden más telefonhoz hasonlóan meglehetősen satnya megszólalást produkálnak: Basszus és dinamizmus nincs, a végeredmény steril és erőtlen.

Az energiapolitikára nem lehet panasz. Kép: Poco

Az energiagazdálkodásra viszont nem lehet panasz, hiszen a 4700 mAh-s beépített akksijának kapacitása megfelelő, bár azért kiemelkedőnek nem mondanánk. Használattól függően a telep 5-11 órás üzemidőt biztosít, ami korrekt érték, de nyilván az ideálistól még mindig messze van. E téren azért még bőven lenne hova fejlődni, hiszen még mindig túl sokat lógnak a töltőn a telefonok.

Kamerázás, értékelés

Ezt a telefont nem kifejezetten a fotósoknak, videósoknak szánják. A sötétben csak a 64 megapixeles főkamerával lehet értékelhető fotókat lőni, de sokszor még ezzel is csúnya, elmosódott és zajos lesz a végeredmény. A 8 megapixeles ultraszéles látószögű egységet, és a közeli célpontok levadászására szolgáló 2 megapixeles makró kamera pedig ilyenkor gyakorlatilag használhatatlan. Nappal, világosban persze lehet vele szuper anyagokat készíteni, de ez azért már a belépő szintű, lényegesen olcsóbb modellekről is elmondható.

+ 10 kép a galériában + 10 kép a galériában

A Poco F4 GT távolról sem egy hibátlan készülék, viszont játékra tökéletes választás lehet. Az ereje ugyanis megvan hozzá, a kép minősége rendben van, a plusz programozható gombok pedig nagyon-nagyon jól használhatóak. 280 000 forintba ami ahhoz képest bődületesen jó ár, hogy a világ egyik legerősebb telefonja, de azért ez önmagában még nem minden.

The post Íme a világ egyik legerősebb telefonja! 280 000 forintba kerül a Poco F4 GT, megéri? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés