:

A hét, amiről azt mondják, hogy érdemes teli tankkal nekiindulni

Van olyan forgatókönyv is, hogy mégsem zár be több száz benzinkút augusztus 19-20. között. Egyelőre viszont arra készüljünk, hogy a hét közepén óriási terhelést kapnak a hazai állomások.

Továbbra is azt mondja a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ), hogy még mindig nem kapták meg a júliusi, literenkénti bruttó 20 forint állami támogatást. Így továbbra is áll, hogy augusztus 19-én és 20-án üzemszünetet tartanak a szövetségéhez tartozó töltőállomások – írja az atv.hu.

Az előzmények

Az FBSZ még múlt hét pénteken jelentette be a döntést, ami országszerte 500-600 független benzinkutat érinthet. A szövetség szerint sorra mennek tönkre a kis családi vállalkozások, ehhez képest viszont azt állítják, csak ígéreteket kapnak, támogatást semmilyen formában sem.

Több ebből Itt a bejelentés: rengeteg benzinkút zár be jövő héten

A következmények

A holtankoljak.hu eközben úgy becsli, itthon e pillanatban 100 kúton nem lehet tankolni az üzemanyaghiány miatt. Sőt, a kétnapos bezárás a meglévő ellátási problémákat is még tovább fokozhatja. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője azt mondja, számításuk szerint már a hét közepén nagyobb terhet kaphatnak a nem független benzinkutak is.

Ezért azt ajánlják, hogy akinek a hétvégére programja van, az még a hét elején tankolja tele az autóját.

Igen, de…

…az FBSZ a hétvégén többször is jelezte, hogy ha a hét elején mégis megkapják az elmaradt júliusi állami támogatást, közgyűlésen döntenek arról, hogy megtartják-e a tiltakozást.

E heti előrejelzés

Ami az augusztus 15-tel kezdődő hét üzemanyagár-előrejelzését illeti: a holtankoljak.hu szerint akár meg is úszhatjuk az áremelést a hazai piaci üzemanyagáraknál, mivel stabilabb hetet zárt az olajpiac.

A Brent típusú olaj hordónkénti ára háromszázalékos emelkedés után még mindig 100 dollár alatt van,és ha csak egy százalékot is, de a forint is tovább tudott erősödni a dollárral szemben.

A szövetségről

A 2022 februárjában megalakult, a kisebb kutak érdekvédelmi szervezeteként működő szövetség már többször felhívta a figyelmet a kormány benzinárstoppal kapcsolatos intézkedéseinek jelentős hátulütőire. Megalakulásuk után egy hónappal, márciusban öt pontban foglalták össze, mi kell ahhoz, hogy helyzetük az elszálló energiaárak és a kormány által bevezetett ársapka mellett rendeződhessen.

The post A hét, amiről azt mondják, hogy érdemes teli tankkal nekiindulni appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés