:

Még saját magát is alulmúlja a forint – újabb fontos szintet vitt át

Még saját magát is alulmúlja a forint  – újabb fontos szintet vitt át

Reggel 400, most épp 405, hol lesz a vége?

Reggel írtunk róla, hogy itt a rémálomszint, megint elértük a 400-as eurót. A forint azóta nekiveselkedett az újabb szintnek, pikk-pakk 405-ön találtuk magunkat. Ez napon belül 1,5 százalékos gyengülés, a devizapiacon nagyon sok. Tegnap is hasonlót produkált a forint, szóval kimondható, hogy a magyar devizát úgy rángatják, mintha az égvilágon nem lenne semmi védelme.

A lengyel zloty és a cseh korona is gyengül, nagyjából 0,5-0,5 százalékkal. A román lej egyszázalékos mínuszban van ma, a forint tehát így is alulteljesítő a régióban.

Mi történik a forinttal?

Valószínűleg az őrült magas, 230 euró feletti gázár tett be a forintnak ennyire. Ma reggel 230 euró felett volt a szeptemberi határidős gázár a holland tőzsdén, ami ugyan nem mindenkori csúcs, de tartósan magas. És egyelőre nem is látszik, hogy mi csökkenthetné. A villany megawattja bő 500 euró, megduplázódott két hónap alatt.

Pénz Vaszkó Iván 7 perc olvasás
Ha így gyengül a forint, tényleg önmagát fogja bevezetni az euró?
Pénz Topolay Gábor 5 perc olvasás
Már nem rajtunk múlik a forint sorsa, a jegybanki lépések szinte hatástalanok
Pénz Topolay Gábor 3 perc olvasás
Nem a forint gyengülése az érthetetlen, hanem az, hogy eddig erősödött

A magas energiaárak súlyosan terhelik a költségvetést és a külkereskedelmi mérleget is, ami az amúgy is ikerdeficites, súlyosan lyukas büdzsénket nagyon érzékenyen érinti.

És a forintra továbbra is rányomja a bélyegét, hogy pénteken az S&P negatívra változtatta a magyar adósbesorolás kilátásait, félő, hogy ha nem javul jelentősen a költségvetési egyensúly, leminősítenek minket. Már így csak a befektetési szint utolsó előtti kategóriájában vagyunk, nincs olyan messze a befektetésre nem ajánlott kategória.

Mi hat az árfolyamra?

Többször megénekeltük már, hogy már rég nem a hazai jegybank és a kormány kezében a forint sorsa, a haza deviza árfolyamát kedvére rángatja a piac.

Elsősorban

az európai gázhelyzetés az uniós források helyzete

a két fő tényező.

Az uniós források helyzete érzékenyen érinti a költségvetést, a 2023-as büdzsének nagyon kellenének azok a források – mondta kérdésünkre Török Lajos, az Equilor Bekfetetési Zrt. vezető elemzője. Sürgető lenne megállapodni: az Európai Bizottság hazai képviselete is megerősítette: több mint 1600 milliárd forintot veszít el az ország, ha december végéig a kormány és Brüsszel nem állapodik meg a forrásokról.

Viszont hiába a magyar igyekezet, Brüsszel egyelőre hallgat a témában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Forbes Magyarország (@forbeshungary) által megosztott bejegyzés

Ez ügyben érzékenyen érinti a kormányt, hogy egy kiszivárgott levél szerint annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének, Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét, hogy jóval kevesebb szavazatot kapott, mint a másik jelölt. Nemcsak betöltheti a tanácselnöki pozíciót, de a Fővárosi Ítélőtáblán politikailag érzékeny ügyekkel is foglalkozhat. És ugyan a Kúria már közölte, hogy Varga Zs.-nek nem volt köze a felesége kinevezéséhez, a piac sejti, hogy ennek ellenére a bíróság befolyásolására tett kísérlete fennállhatnak.

A kormány berkein belül akkora a pánik, hogy már az Európai Ügyészséghez való csatlakozás is bőven felmerült, pedig korábban ez tabunak számított.

Gáz van

A gázhelyzet pedig mintha arányos lenne a forinttal. „Ha megnézed, az elmúlt fél évben mindig akkor gyengült nagyon a forint, amikor az orosz szénhidrogének Európába áramlása veszélybe került” – mondta korábban lapunknak Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája. Ezt látjuk most is: ha a gázhelyzetben gáz van, elszáll a forint.

Ami viszont biztos nem hat a forintra, az a jegybanki kamatemelés. Míg év elején egy-egy komolyabb kamatemelés még megfogta valamennyire az árfolyamot, az üzenetek pedig hatottak, ma már semmi ilyesmiről nincs szó. Tartósan nem tudja erősíteni a jegybank a jegyzést, már a markáns kamatemeléseknek sincs akkora ereje.

Írtunk róla nemrég: ha így folytatja a forint, lassan önmagát fogja bevezetni az euró.

The post Még saját magát is alulmúlja a forint – újabb fontos szintet vitt át appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés