:
Breaking News

Nagy győzelem ez Joe Bidennek, égető szüksége is volt rá a népszerűségi harcban

Szignózhatta végre az inflációvédelmi csomagot. Az elnök most kampánykörútra indul, 23 államban turnéztatja a jogszabályt, amelytől a kongresszus feletti ellenőrzést is remélik.

Aláírta Joe Biden az infláció elleni törvénycsomagot, amely az amerikai gazdaság fellendítését, az állami bevételek növelését és az infláció csökkentését célozza – írja az MTI.
Az Egyesült Államok elnöke az eseményen úgy fogalmazott: „az amerikai emberek győztek, a különérdekek veszítettek.” Az jogszabály mintegy

739 milliárd dolláros költségvetési bevételnövelést céloznak, részben adóemelés, és az adóbehajtás hatékonyabbá tétele által, valamint a nagy gyógyszergyárak ármegállapítási gyakorlatának szabályozása révén.

A csomag 439 milliárd dollárnyi beruházást is előír klímavédelmi intézkedésekre és az egészségügyi ellátórendszer szélesítésére.

Miért fontos ez Bidennek?

A jogszabály aláírása Joe Biden győzelmének tekinthető, és a demokraták reményei szerint elősegíti, hogy a novemberi félidős törvényhozási választásokon megőrizzék a kongresszus feletti ellenőrzésüket.

Több ebből Hosszú vita után fogadták el az inflációcsökkentési javaslatot, nagy győzelem ez a demokratáknak

Minderre nagy szüksége van Bidennek, az elnök népszerűsége nyáron rendkívül alacsony lett. A Reuters felmérése szerint máris látszik a jogszabály hatása, az elnök elfogadottsági rátája felfelé indult a mélypontokról, de ez még mindig kevés lehet, hogy a novemberi 8-i időközin megszerezzék a kongresszust.

Az inflációvédelmi csomag is kalandos úton került Biden asztalára. Az elfogadást megelőzően a demokrata párti képviselők körében is hosszú tárgyalássorozat után találtak kompromisszumot, hogy meglegyen az elfogadáshoz szükséges többség, a tervezett intézkedések több eleme is az utolsó pillanatban került ki a javaslatból. És még így is

a lehető legkisebb többséggel 50-50 szavazat mellett, Kamala Harris alelnök döntő szavazatával

fogadták el augusztus 7-én, a képviselőházban a demokraták költségvetés-módosító eljárás keretében vitték keresztül augusztus 12-én.

Most az elnök turnézni indul, egy kampánykörúton 23, a novemberi félidős törvényhozási választások szempontjából kulcsfontosságú államban mutatja be az intézkedések hatásait.

Mi van a jogszabályban?

A republikánusok szerint a jogszabálycsomag rövid távon nem csökkenti az inflációt, annak hatását a családok nem fogják megérezni, és kifogásolják, hogy a törvények értelmében 87 ezerrel emelkedik a szövetségi adóellenőrök létszáma, így növekszik majd az adó-felülvizsgálatok száma.

A demokraták szerint az új ellenőrzések nem érintik majd az évi 400 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családokat, a republikánusok szerint ugyanakkor az adóintézkedések indirekt módon az alacsony és közepes jövedelmű családokat is sújtják majd. A törvénycsomag bevezeti a 15 százalékos minimális társasági adót a nagyvállalkozásokra, amelyek éves profitja meghaladja az 1 milliárd dollárt, ugyanakkor megengedi a cégeknek, hogy a beruházásaik értékét gyorsabban leírhassák, ami csökkenti az adóterhet.

A jogszabályok között szerepel 369 milliárd dollárnyi klímavédelmi beruházás, ami többi között elektromos autók vásárlásakor és energiahatékonysági lakásfelújításkor igénybe vehető adóhitelt tartalmaz, emellett ösztönzi a zöld gazdaság szélesítését, valamint létrehoz egy 4 milliárd dolláros aszály alapot az egyre gyakoribb szárazságok hatásaink kezelésére.

The post Nagy győzelem ez Joe Bidennek, égető szüksége is volt rá a népszerűségi harcban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés