:

A második negyedévet még meghúzta a magyar gazdaság, jöhet a lassulás a harmadikban

Lassult, de még szép ütemben bővült a magyar GDP a második negyedévben. A harmadikban már lassulás várható.

6,5 százalékkal nőtt a magyar GDP a második negyedévben, adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez lassulás a megelőző negyedéves 8,2 százalékhoz képest, de még így is magasabb, mint az elemzői konszenzus. Negyedéves alapon 1,1 százalékos a növekmény, az előző negyedév 2,1 százaléka után.

Miért nőtt ekkorát?

„A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások” – írja a KSH.

Az iparon belül különösen

az élelmiszer- és italgyártás, illetvea villamos berendezés gyártása,

a piaci szolgáltatások közül pedig főként

a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valaminta szállítás, raktározás bővülése volt jelentős.

A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése. De nincsenek még részletes adatok, így nem ismerjük a növekedés pontos szerkezetét.

Jöhet a lassulás

Viszont lassulás várható a harmadik negyedévre, több tényező miatt szinte biztos, hogy csökken a GDP-növekedés, az sem kizárható, hogy recesszióba került a magyar gazdaság.

Vissza fog esni a fogyasztás a magas infláció, a gyenge forint miatt dráguló import és az egyéb, különösen a rezsiköltségek növekedése miatt.Kifutnak az egyszeri juttatások, mint a 13, havi nyugdíj és az szja-visszatérítés hatásai.Romlik a külkereskedelmi és folyó fizetési mérlegünk, ami negatív hatással lesz a GDP-re. A beruházási aktivitás és az ipari termelési ráta csökken.Az emelkedő hitelkamatok miatt lassul a hitelezési dinamika is.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője kommentárjában azt írta: nagy kérdés, hogy milyen lesz a harmadik negyedéves bizonyítvány. „Az látszik, hogy az ipar növekedését továbbra is lassítják az ellátási láncokban továbbra is fennálló problémák, az aszály miatt mezőgazdaság teljesítménye is gyenge lesz. A GDP keresleti oldalán pedig áremelkedés foghatja vissza a fogyasztást.”

Németh Dávid azt is elmondta, a jelenlegi kilátások szerint 5,5-6 százalékos lehet az idei növekedés, amit jövőre 1 százalékos bővülés követhet.

The post A második negyedévet még meghúzta a magyar gazdaság, jöhet a lassulás a harmadikban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés