:

A jövő otthonai már két méterrel a tenger felett lebeghetnek

A jövő otthonai már két méterrel a tenger felett lebeghetnek

Az egyre népesebbé váló nagyvárosok miatt sok ember vágyódik természetközelibb helyekre, azonban ezzel egy időben a korszerű otthonok iránti kereslet is megélénkült. Ezen igényeket felmérve kezdett bele új projektjébe a panamai székhelyű Ocean Builders vállalat, amely olyan luxusotthonokat (podokat) készít, amelyek szárazföldön és a tengeren is felépíthetők – írja a CNN.

A holland építész, Koen Olthuis és csapata, a Waterstudio által a cég számára három modellt tervezett: a vízi életre szánt SeaPodot és EcoPodot, illetve a természetben felépítendő GreenPodot. A Panama északi partján található Linton Bay Marina kikötőjében épülő vízi otthonok ára igen borsos: 295 ezer dollártól (118 millió forinttól) 1,5 millió dollárig (600 millió forintig) terjed. A vállalat vezérigazgatója, Grant Romundt szerint épületeik megoldást jelenthetnek majd a népszerű tengerparti üdülőhelyeken tapasztalható helyhiányra.

A magasan fekvő építmény három és fél szinten elosztva 73 négyzetméternyi lakóterületet biztosít, amelyben hálószoba, nappali, konyha és fürdőszoba is megtalálható. A kör alakú épület 360 fokos kilátással bír az óceánra, amelyet mintegy 575 négyzetméternyi ablakfelület tesz lehetővé. Bár a lakható terület nem mondható túl nagynak, emellé egy 1250 négyzetméteres tárolóhelyiséget is kapnak a tulajok.

Joggal merülhet fel a kérdés: hogyan lebeg a vízen egy ekkora épület?

A vállalat ezt nem részletezi túl, mindössze annyit írnak, hogy a két személynek helyet adó egység több mint 1688 köbméternyi levegővel töltött acélcsövet használ, hogy 2,2 méter magasan a hullámok felett lebegjen. A SeaPod lakói és látogatói csónakkal, jet-skivel, helyi vízitaxival, vagy saját vízi járműveikkel juthatnak el a futurisztikus épületekhez. A vállalat közlése szerint az épületeket úgy tervezték, hogy azok a környezet javát szolgálják, és ne veszélyeztessék az állatokat.

Az első elkészült kapszulákat szeptember végén mutatják majd be egy online esemény keretében. Azok, akik megveszik az első 100 Ocean Builders ház egyikét, 2023 végére már be is költözhetnek, feltéve, hogy minden a tervek szerint alakul. Ezt követően, 2024-re további ezer kapszula gyártása kezdődhet meg.

Lányi Örs további cikkei Kihalt fajt hoznának vissza a kutatókÍgy fog kinézni az orosz űrállomás, amit katonai célokra is bevethetnekEnnél jobb ár-érték arányú gamer mobil most nincs a piacon

The post A jövő otthonai már két méterrel a tenger felett lebeghetnek first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés