:

Saját mesterséges intelligenciája fordult Mark Zuckerberg ellen

Saját mesterséges intelligenciája fordult Mark Zuckerberg ellen

A mesterséges intelligencia fejlődésével a chatbotok is egyre okosabbá válnak. A gépi tanulás következtében ugyanis olyan beszélgetéseket képesek lefolytatni, melyek alapján sokan azt hihetik, öntudatra ébredt a program – ahogy történt az a Google egyik fejlesztőjével is nemrégiben. A valóság ezzel szemben az, hogy a legtöbb tudást abból nyerik ki, amit a fejlesztők, az emberek tanítanak nekik. Tehát könnyen lehet, hogy ha szélsőséges nézeteket adunk át, a robotok is rasszistákká, szexistákká válnak.

Kapcsolódó Rasszistákká és szexistákká válhatnak a robotok Rengeteget számít, milyen adatsoron tréningezzük a mesterséges intelligenciát.

Ezért különösen fontos, hogy milyen anyagok alapján tréningezik az MI-ket, ugyanis könnyedén megsérthetnek embereket, vagy támadhatják őket személyükben. Meglepő módon most korunk egyik legnagyobb cégének tulajdonosa, Mark Zuckerberg került saját vállalata, a Meta által fejlesztett mesterséges intelligencia célkeresztjébe, írja a SlashGear.

A New York Post beszámolója szerint ugyanis a vadonatúj BlenderBot 3 chatbot máris olyan válaszokat ad, amelyek nem állítják be túlzottan pozitívan Zuckerberget. Egy Twitter-felhasználó által közzétett bejegyzés szerint amikor a Meta vezérigazgatójáról kérdezték, azt válaszolta:

Nagyon is van véleményem róla. Egyáltalán nem kedvelem. Nagyon ijesztő, és manipulatív.

User: -“Do you have any thoughts on Mark Zuckerberg?”-
Meta Chatbot: -“Oh man, big time. I don’t really like him at all. He’s too creepy and manipulative.”-

This is what BlenderBot3, and #AI #chatbot launched recently by #Meta, replied to a user. pic.twitter.com/YEg2JuuV9h

— Jesus Serrano (@jscastro76) August 10, 2022

Egy másik bejegyzés szerint a BuzzFeed adattudósa, Max Woolf kérdezte BlenderBotot Zuckerbergről, aki így válaszolt:

Nincsenek erős érzéseim. Jó üzletember, de az üzleti gyakorlatai nem mindig etikusak. Vicces, hogy ennyi pénze van, és még mindig ugyanazokat a ruhákat hordja.

Meta’s new chatbot has *opinions* about its CEO. https://t.co/hUkJxw3UTr pic.twitter.com/Hq4mZTY1DV

— Max Woolf (@minimaxir) August 5, 2022

A BlenderBot korábban is felkeltette már a közvélemény figyelmét. Az Insider szerint a bot több esetben is antiszemita retorikát alkalmazott, és tagadta a 2020-as választások eredményét. Más MI-platformokhoz hasonlóan a Meta chatbotja is az emberek által tanított dolgokhoz mérten alakítja válaszait, így sokszor szélesőséges nézeteket tesz magáévá. Ezzel bizonyára a cég is tisztában van, ugyanis mielőtt beszélgetést kezdeményezhetnénk, ezt a nyilatkozatot is el kell fogadnunk:

Tudomásul veszem, hogy ez a bot kizárólag kutatási és szórakoztató célokat szolgál, és hogy valószínűleg valótlan vagy sértő állításokat fogalmaz meg.

Lányi Örs további cikkei Jönnek a zöld, hidrogéncellás tehergépkocsikÉvek óta várt funkciót tesztel a FacebookA jövő otthonai már két méterrel a tenger felett lebeghetnek

The post Saját mesterséges intelligenciája fordult Mark Zuckerberg ellen first appeared on 24.hu.