:

„15-én Barni OFF (kivéve, ha az Arctic Monkeys előtt játszunk)” – Forbes 30/30-as arcok a Sziget nagyszínpadán

„15-én Barni OFF (kivéve, ha az Arctic Monkeys előtt játszunk)” – Forbes 30/30-as arcok a Sziget nagyszínpadán

Kevés volt a hazai az idei nagyszínpadon, a Carson Coma zenekar volt az egyikük. Így jutottak el vicces naptárütközéstől kiműtött bölcsességfogon át karrierjük mérföldkövéig. Fekete Giorgio frontembert kérdeztük a hétfői szigetes koncertről.

Kiengedtük a bennünk lakozó tinifiút

„Óriási buli volt, életre szóló élmény a javából. A koncert után viszot rendesen kiengedtük a bennünk lakozó tinifiút és hatalmasat tomboltunk az Arctic Monkeysra” – meséli Giorgio, majd hozzáteszi, hogy már az is extrán izgalmas volt, hogy a brit zenekar stábjának előkészületeit végignézhették a backstage-ből.

Papíron négytől, a brit Sam Fender gégegyulladása miatt viszont végül fél 6-tól játszottak hétfőn a többezres közönség előtt. „Nagyon bírom Sam Fendert, kíváncsi lettem volna a koncertjére. De álszentség lenne azt mondani, hogy nem örültem annak, amiért másfél órával később kezdtünk a nagyszínpadon” – mondja Giorgio.

Több ebből Ennyit kellett költened, hogy jól érezd magad a Szigeten Íme a világ egyik legerősebb telefonja! 280 000 forintba kerül a Poco F4 GT, megéri?

A zenekar idén került fel a Forbes 30 sikeres magyar 30 alatt listájára. 2018-ban a Kikeltető tehetségkutató versenyen robbantak be, 2020-ban Fonogram-díjat nyertek Az év felfedezettje kategóriában. Idén tavasszal jelent meg harmadik nagylemezük Digitális/Analóg címmel, ezt követte a róluk szóló koncertfilm. Fellépéseik rendre telt házasok, Pók című daluk videóklipjét több mint másfél millióan látták a Youtube-on.

Fekete Giorgio, a Carson Coma frontembere. Fotó forrása: Sziget fesztivál // Facebook

Barni mégsem kapott kimenőt

Mérföldkőnek számít a koncert a zenekar életében, nem számítottak a megkeresésre. Giorgio tisztán emlékszik a bejelentésre. „Egy veszprémi klubkoncert után mondta el Zoli, a menedzserünk, hogy jövünk a Szigetre. Nagyon vártuk egyébként is a hétfői headlinert, nem gondoltuk, hogy így alakul, aztán mégis bevonzottuk ezt a bulit. Van egy online zenekari naptárunk, ahova már novemberben, a Sziget-fellépők bejelentésekor beírta Barni (Héra Barnabás, a zenekar dobosa – a szerk.) nagybetűkkel, hogy

2022. augusztus 15-én »Barni OFF«. Zárójelben, hogy »kivéve, ha az Arctic Monkeys előtt játszunk«. Persze poénból, egyáltalán nem komolyan gondolva. Aztán úgy alakult, hogy Barni nem kapott kimenőt hétfőre. De szerintem nem bánja.”

Nem szorongás, csak jóleső izgatottság

A fesztivál legnagyobb színpadáról az elmúlt években kiszorultak a magyar előadók, idén Giorgióék mellett a Bagossy Brothers Company, Azahriah és a Random Trip lépett fel. A beálláskor már látták, hogy egész szép tömeg gyűlt össze előttük, aminek csak kisebb része állt az esti koncert legjobb helyeiért már kora délutántól váró Arctic Monkeys-rajongókból. A setlisten nem változtattak, elsősorban az őket évek óta hallgató, a számaikat jól ismerő közönségnek szerették volna lehető legjobb formájukat nyújtani. „Na meg túl sok magyar számunk van, amit sajnálnék kihagyni az angol nyelvűek rovására” – teszi hozzá Giorgio.

Interjú Gólya Ágnes 12 perc olvasás
Először egy pár száz fős klubkoncerten látta Dua Lipát – ő hoz el minden sztárt a Szigetre
A jó élet Knittel Martin 6 perc olvasás
Ennyit kellett költened, hogy jól érezd magad a Szigeten
A jó élet Knittel Martin 4 perc olvasás
A Sziget elbújtatott titka, amiről sokan nem tudnak
Pénz Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Azt mondod, túl drága a sör a Szigeten? Nézd csak meg a többi európai fesztivál árait is!

Hiába szövegközpontú zenét játszanak, azt látta a külföldi közönségen, hogy a nyelvi akadályok ellenére néhány dal után önfeledten táncoltak és buliztak. Nem játszottak még ennyire nemzetközi közönség előtt, emiatt izgatott volt, hogy milyen lesz több nyelven kommunikálni a tömeggel. „Nem a szorongást, csak azt a jóleső izgatottságot éreztem. Aztán végül főként magyarul és angolul, meg párszor olaszul nyomtam.

Ösztönösen, mivel ezt nem lehet előre begyakorolni.”

Egyetlen dologért fáj csupán a szíve. „Bálintnak (Kun Bálint, billentyűs – a szerk.) pár napja műtötték ki a bölcsességfogát, így énekelni sem tudott. A koncert közben láttam rajta, hogy szenved a fájdalomtól. Sajnálom, hogy a koncertet nem tudta igazán átélni, helyette inkább csak próbált túlélni.”

Melyik volt a legjobb koncert a Szigeten?

„A legkirályabb a Tame Impala, de a hétfői Arctic Monkeyson és a Fontaines D.C.-n is ott voltunk. Jó, a Fontaines D.C.-re hónapok óta rá vagyok kattanva, úgyhogy inkább legyen az a legjobb. Óriási élmény ezeket a zenekarokat itthon élőben meghallgatni, tök jó, hogy a fesztivál idehozza őket.”

A kötöttségek nélküli zenélés a legnagyobb motivációjuk

Nagyon örülnek, hogy minél szélesebb embertömeghez jutnak el a Szigethez hasonló kivételes lehetőségeknek köszönhetően. Mégis leginkább a közönség hűségéért hálásak. „Igazából nem a szakmai elismerések, hanem a kötöttségek nélküli zenélés motivál minket. A legfontosabb, hogy a saját ízlésünknek megfeleljenek, tehát nekünk tetsszenek a dalaink. Az meg egy hatalmas ajándék, hogy az emberek ezenfelül szeretik, amit csinálunk, és partnerek mindenben, legyen szó zenéről vagy klipről.”

Carson Coma a koncert előtt a nagyszínpadon. Fotó forrása: Carson Coma // Facebook

A zenekar jövőjével kapcsolatban csak annyit mond: még nem tudja, mi lesz a következő mérföldkő,

először megnézné, hogy Barni miket írt még be a közös naptárba.

Augusztusra tele vannak, csütörtökön a Strand fesztiválon lépnek fel. Ősszel folytatják tovább, de előtte elvonulnak pár hétre pihenni.

The post „15-én Barni OFF (kivéve, ha az Arctic Monkeys előtt játszunk)” – Forbes 30/30-as arcok a Sziget nagyszínpadán appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés