:
Breaking News

Élelmiszer- és benzinkorlátozás? A szabály röviden: nincs szabály

Arra figyelnie kell üzletnek és kútnak, hogy a kiadott tájékoztató szerint járjon el. A Mol azt mondja, soha nem adott ki utasítást arra, hogy a második tankolásért már mindig piaci áron kell fizetni.

Fogyasztóvédelmi szempontból és jogilag nincs akadálya annak, hogy az üzletek, illetve a benzinkutak korlátozzák a megvásárolható mennyiséget – ezt Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szóvivője mondta el a 24.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy az élelmiszer- és benzinárstop mellett üzletekben és benzinkutakon is elkezdték limitálni a vásárolható és tankolható volument.

Kispál szerint nincs erre vonatkozó szabályozás érvényben.

Nincs előírás sem a korlátlan, de a korlátozott mennyiség biztosítására sem.

Több ebből Élelmiszer- és benzinkorlátozás? A szabály röviden: nincs szabály Hamarosan ökocímke mutatja a boltban, ha egy élelmiszer tönkreteszi a bolygót A független vállalkozó, gazdasági szereplő önállóan dönthet arról, hogy bevezet-e mennyiségi korlátozást, és ha igen, milyen mértékűt.Problémát inkább az jelenthet, ha az üzlet nem a korlátozásra vonatkozó saját tájékoztatója, kiírása szerint jár el, az fogyasztóvédelmi szempontból tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat lenne.Fontos tehát, hogy egyértelmű legyen a tájékoztatás, és amit az üzlet kommunikál, ahhoz tartsa magát. Az már más kérdés, hogy melyik bolt hogyan képes ellenőrizni, ha valaki például másodjára áll náluk sorba, nagyobb üzletekben valószínűleg kevésbé hatékonyan.

A kutakon más a helyzet, hiszen lecsippantják a forgalmit. Az elmúlt hetekben a Mol vezette be, hogy egy napon már csak egyszer enged ársapkás tankolást, és mindegy, ha az összességében kevesebb volt, mint a náluk közölt 50 literes limit per nap. Később lett ebből az, hogy már piaci áron sem lehet napi egynél többször tankolni. Ha valaki mégis kétszer tankolna, annak a gyakorlatban nyilván nem szívják le az üzemanyagot a tankjából: a vezess.hu-nak kiküldött válaszában a Mol azt írja, hogy ilyen esetben kollégáik „emlékeztethetik őt a Mol kérésére, de kizárólag olyan áron szolgálhatják ki, amelyre jogosult”. Szóval aki hatósági árra jogosult, nem fognak tőle másodjára piaci árat elkérni.

The post Élelmiszer- és benzinkorlátozás? A szabály röviden: nincs szabály appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés