:

Már van olyan ország, ami a gázfogyasztás korlátozását fontolgatja

Úgynevezett szolidaritásra lehet szükség a lakosságtól.

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására – mondta az MTI tudósítása szerint a cseh ipari és kereskedelmi miniszter, Jozef Síkela szerdán Prágában.

Síkela visszautasította azokat a vádakat, miszerint a kormány az ipart részesítené előnyben a háztartásokkal szemben gázhiány esetén. Mint mondta: a kormány gázhiány esetén nem fogja előnyben részesíteni az ipart a háztartások ellátásával szemben.

Viszont szerinte kialakulhat olyan helyzet, amikor szükség lesz a lakossági szolidaritásra, a háztartások fogyasztásának korlátozására is.

Hozzátette, a cseh ipar működőképességének fenntartása minden állampolgár érdeke.

Több ebből Élelmiszer- és benzinkorlátozás? A szabály röviden: nincs szabály Vett egy mély levegőt a forint

Síkela arról is beszélt, hogy kialakulhat olyan helyzet az európai piacon, amikor egyáltalán nincs gáz. Ilyen esetben szerinte át kell térni a korlátozások valamilyen rendszerére: az volna a helyénvaló, ha az úgynevezett védett fogyasztók, tehát a háztartások is szolidárisak lennének.

A cseh kormány intézkedéseket készít elő a háztartások megsegítésére a rendkívüli módon megemelkedett áramárak miatt.

Bevezetik az úgynevezett takarékos tarifarendszert;másfelől a háztartások villanyszámláinak támogatására 10 milliárd koronát fordít az állam;ez azt jelenti, hogy egy-egy háztartás mintegy 17 ezer koronát (280 500 forintot) kap költségeinek enyhítésére;jövőre ez az állami támogatás 30 milliárd korona lesz, és nemcsak a villany, hanem a gáz- és fűtési számlákat is támogatják majd belőle.

Borítókép: a Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én.

The post Már van olyan ország, ami a gázfogyasztás korlátozását fontolgatja appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés