:
Breaking News

Százmilliós bírságot kap a magyar milliárdoshoz tartozó netszolgáltató, íme az oka

Százmilliós bírságot kap a magyar milliárdoshoz tartozó netszolgáltató, íme az oka

Hiába ígértek 1000 mbit-et, a Digi-féle eszközök nemes egyszerűséggel alkalmatlanok voltak a gigagyors netre. Még azelőtt reklámoztak tisztességtelenül, hogy a magyar milliárdos megérkezett volna az otthonodba.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 190 milliós bírságot rótt ki a Jászai Gellért magyar milliárdoshoz köthető Digi Távközlési és Szolgáltató Kft.-re, miután a cég elhallgatta a fogyasztók elől a gigabites internet-szolgáltatásának egyes, sebesség szempontjából lényeges jellemzőit – közölte a GVH a Forbes.hu-val. A cég elismerte a jogsértést és együttműködött a versenyhatósággal. A közlemény szerint ezzel több mint kétszer ekkora mértékű bírságot sikerült elkerülnie.

Mi volt a gond?

A versenyhatóság eljárása során azt vizsgálta, hogy a Digi megfelelően tájékoztatta-e a fogyasztókat Diginet 1000 nagy sebességű internet csomagjának népszerűsítésekor, amikor azt a benyomást keltette, hogy ügyfelei a szolgáltatás során minden további feltétel nélkül elérhetik a kínált sebességet, pl. „modern optikai technológia mostantól az ön otthonában is. 1000 mbit/s családi méretű internet egységesen mindenkinek”.

Üzlet Zsiborás Gergő 4 perc olvasás
Nem csak a Digi Sport szűnik meg – nagy átalakítás Jászaiéknál
Üzlet Madzin Emília 2 perc olvasás
Átalakulás a 4ig-nél: leköszön egyik posztjáról a magyar milliárdos
Üzlet Vaszkó Iván 2 perc olvasás
Jászai Gellért most a Volántól húzott be több milliárd forintot

Mi lett az eredmény?

A vizsgálat megállapította, hogy a cég elhallgatta a fogyasztók elől, hogy az ígért sebesség eléréséhez – vagy akár csak megközelítéséhez – a saját eszközeiknek is meg kell felelnie bizonyos technikai követelményeknek.

Ehhez például külön wifi routert kell beszerezniük, mert Digitől a szolgáltatással együtt biztosított eszköz erre nem alkalmas.

A cég hiányosan tájékoztató reklámjai így megtévesztették a fogyasztókat a szolgáltatás lényeges jellemzőiről, torzítva ügyleti döntésüket – mondja a GVH.

Hogy jön ide Jászai?

A Digi és leányvállalatai felvásárlását még januárban zárta le a 49. leggazdagabb magyar, Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4ig csoport. A társaság új tulajdonosa az az Antenna Hungária lett, aminek a 4ig a főtulajdonosa, de a magyar államnak is maradt benne bő 23 százaléka. A 4ig a minap jelentette be, hogy Jászai a jövőben elnök-vezérigazgató helyett már csak az igazgatóság elnökeként folytatja tovább.

Több ebből Drágább üzemanyaggal számoljunk a hétvégére Átalakulás a 4ig-nél: leköszön egyik posztjáról a magyar milliárdos

Mekkora a büntetés?

A tisztességtelen reklámgyakorlat óta történt a tulajdonosváltás. A döntés figyelembe vette, hogy a cég új vezetése elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és vállalati megfelelési programjának fejlesztését vállalta a további hasonló, jogellenes gyakorlatok elkerüléséhez. A GVH szerint az együttműködési lépések összesen 60 százalékos bírságcsökkentéssel jártak.

Így a versenytanács 190 millió forintos bírságot szabott ki a jogsértésért a Digire.

The post Százmilliós bírságot kap a magyar milliárdoshoz tartozó netszolgáltató, íme az oka appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés