:

Ehhez képest még a forint is megbízható – felfoghatatlan, mi folyik Erdoganéknál

Ehhez képest még a forint is megbízható – felfoghatatlan, mi folyik Erdoganéknál

80 százalék körüli infláció és az összeomlás szélén lévő deviza mellett vágott kamatot a jegybank. Ez az igazi, hamisítatlan unortodoxia.

Elképesztő lépés a török jegybanktól: úgy csökkentették 100 bázisponttal az alapkamatot, hogy közben 80 százalékos infláció van az országban. A líra nagyjából összeomlott a döntés után, a dollárral szembeni 18-as szint fölé, mindenkori mélypontra szakadt.

A dollár-líra az elmúlt öt napban. Szépen látszik a mai kamatdöntés. Forrás: Google Finance

A jegybank lépése amúgy óriási meglepetés volt, két hónapja nem változott az alapkamat, és mivel az infláció gyorsul, ezért senki sem számított lazításra.

Mi folyik Törökországban?

A jegybank szerint ez kell a fenntartható növekedéshez. Az, hogy az infláció közben 24 éves rekordon, a líra történelmi mélypontja közelében volt, nem érdekelte a szervezetet. De azt azért hozzátették, hogy nem lesz lazító ciklus, marad egy ideig a 13 százalékos alapkamat.

És a dollár-líra az elmúlt öt évben. Ez Erdogan elképzeléseinek következménye. Forrás: Google Finance

Nehéz megérteni pontosan mi folyik Törökországban. A normális országokban, mint Magyarországon is, az infláció és a devizagyengülés ellen kamatot emelnek, hogy lassítsák a hitelezést és megdrágítsák a devizával való kereskedést. (Más kérdés, hogy nálunk miért nem működnek már a jegybanki lépések.) Törökországban viszont épp fordítva.

A problémát úgy lehet összefoglalni, hogy: Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan államfőnek sajátos monetáris politikai elképzelései vannak. Az alapkamat ellenségének tartja magát, szerinte a minden körülmények közt a lehető legalacsonyabb ráta kell. Nem igazán ismeri el annak szükségét, hogy időnként szigorítani kell a pénzügyi kondíciókat, bár az elmúlt években volt alkalom, amikor egy-egy komolyabb devizagyengülésnél, vagy inflációs csúcsnál rávették az alapkamat-emelésre.

A jegybank természetesen nem cselekszik önállóan, az államfő teljes kontrollja alatt van.

Több ebből Forbes 1×1: Ijesztő a hazai infláció? Nézz rá a törökre!

És ennek fényében már nem meglepő a jegybanki lépés. Jövőre elnökválasztás, az államfő már korábban is mondta, hogy kamatvágásra lesz szükség, hogy stimulálják az összeomlófélben lévő gazdaságot. Mindezt persze úgy, hogy az infláció már akkor is 60 százalék körül állt.

A török gazdaságban lévő anomáliákról és Erdogan államfő saját elképzeléseiről itt írtunk bővebben.

The post Ehhez képest még a forint is megbízható – felfoghatatlan, mi folyik Erdoganéknál appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés