:
Breaking News

Újgazdagok verték fel az árát az elmúlt évek egyik legjobb befektetésének

Újgazdagok verték fel az árát az elmúlt évek egyik legjobb befektetésének

Az elmúlt időszak kriptopiaci összeomlásával párhuzamosan rengeteg másodkézből eladó luxusóra jelent meg a piacon, ezzel lejjebb nyomva egyébként nehezen beszerezhető Patek Philippe vagy Rolex modellek árát is.

A luxusórák között az olyan nagy presztízsű modellek, mint a Rolex Daytona vagy a Patek Nautilus 5711A most „sokkal olcsóbb”, derült ki a Chrono24 órakereskedési platform Bloombergnek adott nyilatkozatából. A németországi, karlsruhei székhelyű vállalat – amelynek oldalán több mint félmillió órát kínálnak – úgy véli, hogy a kriptovaluták értékeltségének jelentős csökkenése is közvetlenül befolyásolta bizonyos luxusórák árait.

A kriptovaluták korábbi felértékelődése a luxustermékeket vásárlók új osztályát hozta létre, ami példátlan áremelkedéshez vezetett a drága sneakerek, táskák, ékszerek és órák piacán is. Ezek a vásárlók az órákon belül nagyrészt ugyanazokat a modelleket kergették: a Rolex Daytona, a Patek Philippe Nautilus és az Audemars Piguet Royal Oak voltak a legnépszerűbbek,

ezeket a kiskereskedelmi forgalomba hozatalukkor szinte lehetetlen is volt megvásárolni a limitált darabszám és hatalmas kereslet miatt.

Éppen ezért felpörgött a másodkézből árult luxusórák piaca, az említett márkák gyakran hivatalos kiskereskedelmi áruk sokszorosáért találtak gazdára. Az alábbi ábrán látszik, hogy az említett modellek kiskereskedelmi ára mennyi volt a forgalomba hozatalkor, mennyi a 2019-es és a 2021-es áruk, hogy 2022-ben meddig emelkedett az értékük, illetve, hogy mennyibe kerül jelenleg egy-egy ilyen modell. Az órákkal még körülbelül négy-hétszeres árakon is kereskedtek a másodpiacon az idei évben.

A Jefferies elemzői becslése alapján az Egyesült Államokban a felső kategóriás termékek eladásainak tavalyi növekedése mögött 25-30 százalékban állhatott a kriptovagyon növekedése. Ahogyan azonban sok digitális token értékét vesztette, úgy látszik, hogy ezek a fogyasztók is fordulni látszanak.

A fenti ábrán a Subdial50 Index szerepel, ami az ötven, másodpiacon legtöbbet kereskedett órának az árait követi. A másodpiacon árult órák ára az év elején tetőzött, azóta csökkenés látható. Ez pedig összefügghet azzal is, hogy a vezető részvényindexek lejtőre kerültek, és a bitcoin is közel 70 százalékot esett november óta. A fenti ábrán látható óramodellek árai máris körülbelül 25 százalékkal vannak a csúcs alatt.

Borítókép: Gattyán György a Forbesnak adott interjú közben, kezén egy 6,5 milliós Rolex Oyster Perpetuallal. Forrás: Sebestyén László, Csukló Szpotting

The post Újgazdagok verték fel az árát az elmúlt évek egyik legjobb befektetésének appeared first on Forbes.hu.