:
Breaking News

A leggazdagabb magyar is megérkezett Debrecenbe a kínaiak 3000 milliárdos gigaberuházásához

A leggazdagabb magyar is megérkezett Debrecenbe a kínaiak 3000 milliárdos gigaberuházásához

Közel 88 milliárd forintot csoportosít át a kormány a helyi áramhálózat bővítésére. Ebből hajthat végre beruházást Mészáros Lőrinc cége is.

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lett a kínai Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) tervezett debreceni akkumulátorgyárának kialakítása – írja a Telex a csütörtök este közzétett Magyar Közlöny alapján.

A 7,34 milliárd eurós, közel 3000 milliárd forintos beruházást még a nyár elején pedzegették meg, végül egy hete jelentették be hivatalosan. 100 gigawattóra kapacitású akkumulátorgyár fog épülni, ez lesz a vállalat második európai üzeme a német egység után.

Több ebből Csőd nélkül ehetjük degeszre magunkat, de milliárd tonnányi élelmiszer végzi a szemétben Ágyúzás és letartóztatások: áll a bál Európa legnagyobb atomerőműve körül

További részletek

A kormány rendelete kijelölte a beruházás helyszínét is, ami a debreceni Déli Ipari Park lesz. (Ezt már a múlt heti bejelentéssel is tudni lehetett.)A rendelet szerint az infrastruktúra-fejlesztésbe a kormány is beszáll közel 88 milliárd forinttal, ennyit csoportosítanak át a Déli Ipari Park áramhálózatának bővítésére.Ebből a 88 milliárdból négyen hajthatnak végre beruházásokat: Debrecen önkormányzata, az állami tulajdonú MVM Démász Zrt., a hazai villamosenergia-rendszert üzemeltető MAVIR Zrt., valamint a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Titász Zrt.Az összeget öt évre lebontva fordítanák fejlesztésre, viszont már idén át kellene csoportosítania a Pénzügyminisztériumnak 6,8 milliárd forintot a költségvetésben a projektre.

A CATL

A 2011-ben alapított CATL 33 ezer főt foglalkoztat, az elektromos autók és az erőművek területén közel egyharmadnyi világpiaci részesedése van. Erős az együttműködésük a BMW-vel, aminek szintén Debrecenben épül vadiúj elektromosautó-gyára, így az időzítés aligha véletlen.

Üzlet Forbes 1 perc olvasás
3000 milliárd forintos beruházást indít egy kínai cég Magyarországon
Üzlet Gólya Ágnes 6 perc olvasás
BMW-gyár: tényleg presztízsprojekt, de a reálisnál jóval többet költött rá a magyar állam
Üzlet Vaszkó Iván 3 perc olvasás
Így pörgetheti fel a debreceni ingatlanpiacot a kínaiak 3000 milliárdos gigaberuházása

Hogyan tovább?

A projektnek egyelőre nincs ütemterve: Papp László debreceni polgármester a város csütörtöki közgyűlésén megjegyezte, hogy több lépcsőben, hosszú évek alatt lesz csak kész a várhatóan 9000 főt foglalkoztató akkumulátorgyár. A Telex megjegyzi, hogy a kormány és a helyi önkormányzat lelkesedése ellenére a helyi ellenzék fél, hogy az ipari park vízfelhasználása a lakosság vízigényét veszélyezteti. Az egyik ingatlanközvetítő hálózat szerint a beruházás komoly ingatlanpiaci aktivitást hozhat a városba.

Borítókép: az alapító Mészáros Lőrinc beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án.

The post A leggazdagabb magyar is megérkezett Debrecenbe a kínaiak 3000 milliárdos gigaberuházásához appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés