:

Szállodaszövetség elnöke: Ami most jön, az durvább lesz, mint a covid

„Nálunk egy évben 350 milliós pluszköltség lesz. Ez a többletköltség, nem az összköltség. Teljesen kigazdálkodhatatlan.”

Interjút közölt a 24.hu Baldauf Csabával, a a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökével, egyben az alsópáhoki Kolping hotel igazgatójával.

Válság a covid után?

Baldauf szerint, ami az új koronavírusos esetek számát és a szállodaszektor esetleges újabb teljes bezárást illeti: „Ezt már nehezen tudom elképzelni, de alapvetően annyira bizonytalan most a helyzet, hogy a hazai és külföldi politikában is ködszurkálás zajlik a lehetséges forgatókönyvekkel kapcsolatban. Mindenesetre ezzel nem számolunk.” Majd úgy folytatta:

„Mi most azt látjuk, hogy ami jön, az durvább lesz mint a covid. Amiből, ugye, még kis sem keveredett az ágazat.”

Több ebből Egy ország, ahol nem 27 százalék a földgáz áfája, de még le is vitték 7-re Szállodaszövetség elnöke: Ami most jön, az durvább lesz, mint a covid

Energiaárak

Baldauf szerint az energiaárak alakulása „mindenképpen kulcskérdés”. Mint elmondta, „a szállodák egy-kétéves időtartamra kötnek szerződéseket a szolgáltatókkal”. Ők a tavalyi évben úgy döntöttek, hogy a korábbi gázszerződéshez képest kapott 150 százalékos árajánlatot nem fogadják el. „Kimentünk a világpiacra és bíztunk abban, hogy alacsonyabb áron tudunk majd szerződést kötni. Ehhez képest most 500–550 százalékkal drágább árat fizetünk. Csak a gázköltségnél bejön alsó hangon 100 millió forint plusz. Az idei év első felében már 25 millióval magasabb ez a tétel, mint tavaly egész évben.”

Hozzátette: sok száz kollégája szintén nem fogadta el az „akkor még értelmezhetetlenül magas árajánlatot”.

Ami az áramot illeti, a jelenlegihez képest ötszörös árajánlatokat kaptak. „Úgy számolunk, hogy a mi szállodánknak egy évben 350 milliós pluszköltsége lesz. Hangsúlyozom: ez a többletköltség, nem az összköltség. Teljesen kigazdálkodhatatlan. Nem csak a Kolping hotelben. A kollégák kétségbeesve hívnak fel, hogy akkor most mi lesz.”

Kinyitni vagy bezárni?

Baldauf abban biztos, hogy 350 milliós pluszköltséggel „nőni fog azoknak a szállodáknak a száma, amelyek szezonális nyitva tartást választanak majd”. Szerinte az is kérdés, hogy „hogyan lehet egy 7–8 hónapos üzemelés mellett megtartani a dolgozókat”, és a jelenlegi helyzetben nem gondolja úgy, hogy „lehet eredményt elérni a téli hónapokban”.

„A kérdés inkább a veszteség mértéke: akkor nagyobb, ha zárva tartok, vagy akkor, ha nyitva?”

– mondta.

A másik csapda szerinte, hogy „az energiaszolgáltatók kötelező átvételt írnak elő a leszerződött mennyiségre, de azt lehetetlen most megmondani, hogy egész jövő évben nyitva tudok-e tartani”. Baldauféknek ebben szükségük lesz kormányzati segítségre, a szerződésekben pedig rugalmasságra, mondta. Az MSZÉSZ eljuttatott javaslatai a Magyar Turisztikai Ügynökséghez ezt a pontot is tartalmazzák.

The post Szállodaszövetség elnöke: Ami most jön, az durvább lesz, mint a covid appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés