:

Több tucat vírusos alkalmazás terjed a Play Áruházban

Több tucat vírusos alkalmazás terjed a Play Áruházban

A Google Play Store-ban 35 rosszindulatú, nem kívánt reklámokat megjelenítő Android-alkalmazást találtak, amelyeket együttesen több mint 2 milliószor töltöttek le androidos mobilokra. Az alkalmazásokat a Bitdefender biztonsági kutatói találták meg, akik szerint az alkalmazások telepítés után azonnal megváltoztatják a nevüket és az ikonjukat, így nehéz megtalálni és eltávolítani őket – írja a Bleeping Computer.

Ettől kezdve a rosszindulatú alkalmazások a WebView-val visszaélve tolakodó hirdetéseket kezdenek el felkínálni a felhasználóknak, ezzel reklámbevételhez juttatva az üzemeltetőket. A jelentés szerint a reklámprogram-alkalmazások több féle módon képesek rejtőzködni, sőt frissítéseket is kapnak, hogy könnyebben elrejtsék azokat az eszközökön.

A telepítés után az alkalmazások jellemzően egy fogaskerék ikont vesznek fel, és átnevezik magukat Beállításoknak. Ha a felhasználó rákattint az ikonra, az alkalmazás elindítja a rosszindulatú alkalmazást a háttérben. A szoftver ezután megnyitja a tényleges Beállításokat, hogy a felhasználót becsapja, és azt higgye, a megfelelő alkalmazást indították el. Egyes esetekben az alkalmazások, gyártótól függően a Motorola, Oppo vagy Samsung rendszeralkalmazások megjelenését is felvehetik.

Másik módszerük, hogy az alkalmazások kitörlik magukat a felhasználók Legutóbbi alkalmazások listájából.

A rosszindulatú alkalmazások erős titkosítással rendelkeznek, így meglehetősen nehéz visszafejteni őket. A 35 rosszindulatú Android-alkalmazás letöltésszáma 10 ezer és 100 ezer között mozog, összesen több mint kétmillió letöltéssel. Az alább felsorolt, legnépszerűbb appok közül több, harmadik féltől származó alkalmazásboltban is elérhető:

Walls light – Wallpapers Pack (gb.packlivewalls.fournatewren) Big Emoji – Keyboard 5.0 (gb.blindthirty.funkeyfour) Grand Wallpapers – 3D Backdrops 2.0 (gb.convenientsoftfiftyreal.threeborder) Engine Wallpapers (gb.helectronsoftforty.comlivefour) Stock Wallpapers (gb.fiftysubstantiated.wallsfour) EffectMania – Photo Editor 2.0 (gb.actualfifty.sevenelegantvideo) Art Filter – Deep Photoeffect 2.0 (gb.crediblefifty.editconvincingeight) Fast Emoji Keyboard APK (de.eightylamocenko.editioneights) Create Sticker for Whatsapp 2.0 (gb.convincingmomentumeightyverified.realgamequicksix) Math Solver – Camera Helper 2.0 (gb.labcamerathirty.mathcamera) Photopix Effects – Art Filter 2.0 (gb.mega.sixtyeffectcameravideo) Led Theme – Colorful Keyboard 2.0 (gb.theme.twentythreetheme) Animated Sticker Master 1.0 (am.asm.master) Sleep Sounds 1.0 (com.voice.sleep.sounds) Personality Charging Show 1.0 (com.charging.show) Image Warp Camera GPS Location Finder (smart.ggps.lockakt) Lányi Örs további cikkei 24 forintért is be lehetett szerezni a FIFA 23-atItthon is elindult a Gmail új változataKözel egy percig ereszkedett a repülő anélkül, hogy bárki észrevette volna

The post Több tucat vírusos alkalmazás terjed a Play Áruházban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés