:

Állami segítséggel kerülhet a Vodafone Jászai Gellérthez

A 4ig hatalmas üzletet ütne nyélbe, a magyar állam is tulajdonosa lenne a Vodafone Magyarországnak.

A Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében tudatja a 4ig, hogy

„előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. százszázalékos részvénycsomagjának adásvételéről.”

Ha megvalósul, a tranzakció értéke 715 milliárd forintot tesz majd ki, amely a Vodafone Magyarország 2022. március 31-én lezárt üzleti évében az EBITDA 7,7 szeresét teszi ki a 4ig közleménye szerint.

A tranzakció lezárultával a 4ig 51 százalékos részesedést szerezne a Vodafone Magyarországban, a magyar állam pedig a maradék 49 százalékot birtokolná. A közlemény szerint az üzlet 2022 végéig lezárulhat.

„A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat” – hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója, a Forbes gazdaglistája szerint 49. leggazdagabb magyar.

„Az akvizíció sikeres lezárását követően vállalatcsoportunk Magyarország egyik legnagyobb digitális infrastruktúrájával rendelkezhet, amely kiemelt szerepének köszönhetően hosszú évtizedekre a hazai távközlés meghatározó szereplőjévé válhat” – tette hozzá Jászai Gellért.

Nem az első nagy lépés

Jászai 4ig-je nem az első nagy tranzakcióját zárja a magyar piacon. Tavaly a hazai Digit 232 milliárd forintért vette meg, és külföldön is aktív. Idén márciusban két albán telekommunikációs vállalatot vásárolt fel a 4ig. A hazai telekommunikációs piacon sem ez az első lépése: tavaly szeptemberben az akkor még Telenor néven futó Yettel jelentette be, hogy a 4ig-vel közösen indít új szolgáltatásokat.

The post Állami segítséggel kerülhet a Vodafone Jászai Gellérthez appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés