:

Úgy érzik, „végeztek”, nehéz harcra fogni az orosz szeparatistákat

Az Ukrajna keleti részén lévő szeparatisták morálja brit titkosszolgálati jelentések szerint nem az igazi. Már pénzzel is nehéz őket motiválni.

A Kelet-Ukrajnában harcoló oroszbarát szeparatisták morálja brit titkosszolgálati jelentések szerint sokat esett, alig lehet őket a háború iránt lelkesíteni. A brit védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg egyre komolyabb személyi problémákkal küzd – írja a német Der Spiegel.

A lap szerint bár Oroszország ellenőrzése alatt tartja az ukrajnai Luhanszk megyét és a donyecki régió nagy részét, az itt elért katonai sikerek nem motiválják tovább az ezekben a régiókban lévő oroszbarát szeparatistákat.

Ezért az oroszok komoly nehézségekbe ütköznek, amikor innen akarnának máshova átirányítani katonákat.

Jelentések szerint egyes tábornokok már anyagi ösztönzőket is ígérnek szeparatistáknak, hogy harcra bírják őket.

Miért harcolunk?

A brit védelmi minisztérium egy augusztus közepén készült videóra is hivatkozott, amelyben a szeparatista „Luhanszki Népköztársaság” egyik egysége látható, miközben éppen megtagad egy parancsot.

A katonák a felvételen állítólag azt mondják, ők Luhanszk elfoglalásával teljesítették a kötelességüket, és eszük ágában sincs a szintén szeparatista „Donyecki Népköztársaságban” harcolni.

London szerint a fejetlenség legfőbb oka, hogy Moszkva továbbra sem háborúnak, hanem „speciális katonai műveletnek” nevezi az Ukrajna elleni agressziót. Így nem mozgósíthatja a polgári lakosságot, és nagyban kell támaszkodnia a szeparatisták segítségére.

Információs háború

A brit védelmi minisztérium a háború februári kezdete óta rendszeresen oszt meg titkosszolgálati információkat, hogy az orosz narratívát ellensúlyozza, és hogy olyanokhoz eljussanak ezek a hírek, akiket máskülönben csak a Kreml propagandája ér el.

Oroszország a britek által közzétett híreket dezinformációnak tartja.

The post Úgy érzik, „végeztek”, nehéz harcra fogni az orosz szeparatistákat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés