:
Breaking News

Ezért a gépért nem lehet nem rajongani

Ezért a gépért nem lehet nem rajongani

A Huawei MateBook X Pro 2022 egy igazi erőgép, amit üzleti elegancia és maximalizmus leng körbe. A nyers teljesítmény persze nem lenne elég ahhoz, hogy a vállalkozásunk kedvenc eszköze legyen – ehhez nem árt pár olyan speciális húzás, mint a mesterséges intelligencia széleskörű alkalmazása, vagy a Huawei saját ökoszisztémájának támogatása.

A prémium laptopok világa hatalmasat fordult az elmúlt tíz évben. 2010 környékén még sokan szentül hitték, hogy a notebookból tabletté avanzsálódó hibridek lesznek a jövő csúcsgépei, majd egy ideig a gamereknek hegesztett vasszörnyek teljesítményfokozott megoldásai mutattak újat a piacnak. Aztán az egész őrület szépen lenyugodott és minden suszter maradt a kaptafánál: az üzleti szcéna saját laptopkategóriájában a tartós üzemidő és az elnyűhetetlenség lettek az első számú erények, míg a játékosoknak készült laptopokat a brutális erőn túl látványos színkavalkád is kiegészítette. A tabletek pedig maradtak, azok, amik voltak: tabletek.

A mobilitás tehát nem annyira kategóriák között, semmint inkább gyártók szintjén lett tetten érhető. Több olyan gyártó is akad manapság, akiket korábban más eszközökről ismert a világ, most mégis laptopokban erősítenek. Ilyen a magyarországi piacon sokáig mobilgyártóként kezelt, a valóságban azonban az alapítása óta is igen sokszínű Huawei, aminek MateBook termékcsaládja a 2016-os bemutatkozása óta vonzza az érdeklődők tekintetét (és pénzét). Az okostelefonjaival már többször is nagyot robbantó gyártó úgy viszonyult a notebookokhoz, ahogy anno a telefonokhoz: legyenek okosak, szépek, erősek és igényesek, illetve, ha lehet, a kategóriájukban is megfizethetők.

Nem csak okos, szép is

Ebben a szellemben készült a 2022-es szezon ászaként beharangozott MateBook X Pro is, ami a Huawei idei zászlóshajójaként az üzleti szférát és annak felhasználóit célozza. Ez az a kategória, ami sosem az olcsóságáról volt híres, ellenben itt nem éri meg spórolni, hisz megbízható, erős, látványos gépekre van szükség a sikerhez. És mi tagadás, a MateBook X Pro 2022 ezt a listát szép sorban kipipálja. Visszafelé haladva persze a külső lesz az első, ami megragadja a vásárlót: a gép elegáns, kékes színben játszó, magnézium-ötvözetből készült borítást kapott. Az anyagminőség első osztályú, kevésbé koszolódik és nem is karcolódik vagy sérül úgy, mint sok fém vagy üveg fedlap, és a tapintása sem olyan rideg, mint sok más notebook esetében tapasztaljuk.

Amennyiben szétnyitjuk a mindössze másfélcenti vastag gépet, rácsodálkozhatunk a viszonylag egyedi felbontású, 3120×2080-as felbontású kijelzőre, ami a szokatlan méretével és arányával szinte berobban a látóterünkbe. A 92,5 százalékos vázhoz viszonyított képernyőarány tényleg hihetetlenül látványos, és akkor még nem beszéltünk magáról a panelről, ami a Huawei eddigi legjobbja. Most elkezdhetnénk sorolni az olyan hangzatos funkciókat, mint hogy mágnesesen vezérelt nano-optikai réteg teszi még szebbé a színeket, de elég azt mondani, hogy akár verőfényes napsütésben is jól látható képernyő lesz a jussunk, ami tényleg minden szempontból gyönyörű látvány. A Huawei MateBook X Prót jó nézni és használni, a(z) – egyébként természetesen érintőkijelzős – panel már magában elég jó ok lehet a vásárlásra. Főleg, hogy a korábbi MateBook-modellekkel ellentétben nem 60, hanem 90 Hz-en frissíti a képet, ami a szemnek is sokkal kellemesebb, nem fáradunk el tőle olyan hamar.

Az online callok mestere

A makulátlan képhez négy mikrofonnal felszerelt hangtechnika társul, ami minden online meetingen jól hallhatóvá tesz bennünket, sőt a gép kamerája követi a szemünket, azaz nem kell folyton belebámulni a lencsébe, ha szeretnénk érzékeltetni a résztvevőkkel, hogy csak rájuk figyelünk – ezt egyébként szoftveresen oldja meg a gép, mesterséges intelligencia segítségével. A hangzás szintén kiváló, akár zenét, akár filmet, vagy akár a már említett meeting résztvevőit szeretnénk hallani. Ide tartozik még egy teljesen egyedi funkció: amennyiben vezetékes fejhallgatót viselünk, a Huawei szoftvere felismeri a hangunkat, és mindent zajt képes kiszűrni a környezetünkből, így az ugató kutya vagy a kajáért kuncsorgó cica sem zavar be többet a callokba (hacsak nem akarjuk pont rájuk fogni, hogy nem hallottuk, amit a főnök mondott – ez esetben manuálisan beállíthatjuk, hogy mi „menjen át” a mikrofonon).

És ha már meetingek, érdemes kiemelni, hogy az X Pro ugye egy üzleti gép, következésképpen arra tervezték, hogy ha valaki a fél életét értekezleteken tölti is komplett munkaállomásként használhassa a Huawei gépét, bárhol és bármikor. Ez talán a legnagyobb kihívás a notebookok világában, a gyártó azonban – az előző modelljeihez hasonlóan – hozza, amit kell: a 60 wattórás aksit 5-6 óra intenzív használat sem fekteti meg, a teljesítmény pedig ebben a szegmensben már nem szabad, hogy probléma legyen. A 12. generációs Intel processzor és a 16 GB RAM tökéletes szolgálatot tesz az egyterrás SSD-nek, így nincs az az üzleti szoftvercsomag, ami megkottyan az X Prónak. Főleg, hogy a gép Windows 11-gyel érkezik. Apró, de jópofa figyelmesség, hogy a gép gesztusokat is ismer, azaz akár a kezünkkel hadonászva is léptethetjük a PowerPoint-prezentációinkat. Elsőre ez megmosolyogtató funkciónak tűnhet, de ha már adott elő valaki egy több tucat résztvevővel teli online értekezleten, tudja, milyen jól jön, ha nem kell a touchpaddel vagy az egérrel szöszölnie.

Nem mintha ezek ne volnának az X Pro erősségei. Az érintőpadon kopogtatással olyan funkciók is azonnal elérhetővé válnak, mint egy ablak összecsukása (nehogy kiszúrja a főnök, hogy épp laptoptesztet olvasunk, ugye) vagy videók előre-vissza pörgetése (erre inkább nem is mondunk példát). A klaviatúra kényelmes, a billentyűk távolsága elégséges, és még viszonylag nagy kézzel / hosszú ujjakkal is jól esik írni rajta – aki sokat gépel munka miatt, az tudja, mekkora dolog ez.

Minden egy helyen

Mindez akkor is vonzó lehet, ha valaki még életében nem használt Huawei terméket, a gyártó viszont nagyon komolyan veszi a saját ökoszisztémáját és ennek megfelelően létrehozta az úgynevezett Super Device funkciót, ami a kissé hivalkodó elnevezésnek bizony maximálisan eleget tud tenni. Amennyiben van bármilyen más Huawei-eszköz a lakásban (pl. akár egy régebbi P30-as okostelefon, vagy egy másik laptop), a MateBook X Pro egyből felleli, és vezetékes csatlakozás nélkül is úgy kezeli, mintha csak egy meghajtó lenne a notebookban. Amennyiben pedig keresünk egy fájlt vagy mappát, de nem tudjuk, melyik eszközön van, a beépített, okos algoritmuson alapuló kereső automatikusan felleli azt az adott eszközön – és onnan már csak át kell húzzuk magunkhoz, ennyi az egész. Régi vesszőparipa a laptopok világában, hogy a mindent felhőbe töltve, majd onnan letöltve történő adatküldés nem sokkal kényelmesebb, mint mikor vezetékekkel vacakolunk, de a Huawei megoldása ezen a téren egészen döbbenetes, és aki már kipróbálta, mindig hiányolni fogja, ha nem fér hozzá többet.

The post Ezért a gépért nem lehet nem rajongani appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés