:

Forint: itt az újabb történelmi mélypont, nem látni a zuhanás végét

A kedd reggeli adatokat is alulmúlta, újra közeleg a történelmi mélypont. A dollár esetében már meg is döntötte a negatív rekordot a forint.

Kedd reggel fél hét óta zuhanórepülésben a forint az euróval szemben: a 407,89-es EURHUF-árfolyam délután háromra majdnem 413 forintig süllyedt – cikkünk írásának pillanatában 412,34 forint egy euró.

A magyar pénznem jelentősen az utóbbi másfél napban szakadt el a választások előtti helyzethez képest amúgy sem kellemes 400-as gravitációs vonaltól.

A forint röppályáját jelenleg hosszabb távon a kormány és az Európai Unió közötti tárgyalási folyamat befolyásolhatja. A GKI Gazdaságkutató Intézet szerint egy, a magyarok számára kedvezőtlen forgatókönyv alapján akár tartósan a 430-as EURHUF felé mozdulhatunk.

Több ebből Forint: kicsit távolodott a 410-es euróárfolyam, de továbbra sem rózsás a helyzet A hétfői adatok alapján ez sem a forint hete lesz

A dollárral szemben sem túl jók a forint kilátásai: délután kettőkör 416 forintot ért a dollár, ez történelmi mélypontot jelent – azóta azonban sikerült visszaerősödnie a 411,9-es USDHUF szintjére.

A forint fekete hónapjai

Az április elején tartott választások óta igen kellemetlen ívben kapaszkodik fel az euró és a dollár árfolyama forinttal szemben. A januári-februári 355-360 forintos szintet először ugyan jelentősen már márciusban kezdte elhagyni a pénznemünk (március 8-án egészen 391,95-re estünk az euróval szemben), közvetlenül a választások előtt sikerült a 367-es sávba visszatérni.

Azóta azonban egyre sűrűbben éri el történelmi maximumát a forint: májusra, júniusra és júliusra is jutott egy-egy történelmi mélypont.

A forint mélyrepülésének aggasztó körülménye, hogy úgy tűnik, a regionális valutákkal (a lengyel zlotyval és a cseh koronával) szemben is negatívabb röppályán mozog – pedig eddig nagyobb különbségek nem sűrűn voltak megfigyelhetőek a devizapiacon.

The post Forint: itt az újabb történelmi mélypont, nem látni a zuhanás végét appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés