:

Megérkezett az első reakció az Európai Bizottságtól a magyar kormány levelére

Egy hónap múlva születik döntés arról, megnyugtatónak találja-e a magyar kormány által felvázoltakat az Európai Bizottság.

„Az Európai Bizottság alaposan górcső alá veszi a magyar választ, és a rendelkezésére álló egy hónapos határidőn belül dönt az esetleges további lépésekről”

közölte a Szabad Európa kérdésére válaszolva kedden az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Újvári Balázs a lapnak azt is elmondta, hogy Brüsszel ezzel nem tekinti lezártnak a párbeszédet, és a következő napokban is készen áll konzultálni a kormánnyal a részletekről.

A párbeszéd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint eddig is intenzív volt. A keddi Kormányinfón Gulyás azt mondta, „minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hozunk létre az uniós pénzek felhasználására és elköltésére”.

Tegnap írtunk róla, hogy a magyar kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak, amely a költségvetési kondicionálási eljárás egyik utolsó lépése lehet – a tét, hogy Magyarország hozzájut-e és ha igen, mikor és mennyi uniós forráshoz a 2021-27-es költségvetési ciklusban.

Miért van levelezésre szükség?

Az Európai Bizottság elsősorban az uniós források körüli korrupció mértékét találja aggályosnak, emellett a média, az igazságszolgáltatás és a nem kormányzati szervek függetlenségében is talál kivetnivalókat. Ezek miatt az EU jogállamisági mechanizmusa lehetővé teszi, hogy egy tagországnak járó támogatást felfüggesszenek.

A jogállamisági eljárást az Európai Bizottság áprilisban indította meg Magyarország ellen.

Ahogy azt az Euractiv megjegyzi, a tét 21 milliárd euró, ennyi pénz kifizetését függesztheti fel az EU, ha nem látja kielégítőnek a magyar kormány válaszát. Márpedig a pénzre égető szükség lenne: a forint mélyrepülésében is komoly szerepet játszik, hogy bizonytalan az uniós pénzek sorsa.

A jogállamisági mechanizmusról ebben a cikkben írtunk bővebben.

The post Megérkezett az első reakció az Európai Bizottságtól a magyar kormány levelére appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés