:

Megjelentek a módosított rezsicsökkentés szabályai

A gázfelhasználásban kapnak nagyobb mozgásteret a nagycsaládosok és a mikrovállalkozások.

Tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány módosít a rezsicsökkentés gázfogyasztást érintő szabályain.

Mint ismert 1729 köbméterben határozták meg az átlag gázfogyasztást, amelyre még érvényes a rezsicsökkentés. Ugyanakkor nem volt világos, hogy a különböző forrásból beszerzett, eltérő fűtőértékű gázzal hogyan fognak számolni.

Kedden kiderült, a kormány úgy döntött, hogy a fűtőértéket 63 ezer MegaJoule fölött állapítja meg, így még a leggyengébb fűtőértékű gázból is elfogyaszthatják a felhasználók az 1729 köbmétert.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A 24.hu szúrta ki a legújabb Magyar Közlönyben, hogy a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett módosítás szerint a kormány a rezsicsökkentett áron vásárolható gáz fűtőértékének mértékét a korábbi 59 132 MegaJoule-ról (MJ) 63 645 MegaJoule-ra emelte a lakossági felhasználóknál.

A módosítás a tavaly január elsejétől idén június 30-ig tartó időszak elszámolására érvényes.

A legmagasabb éves átlagfűtőérték-adatok alapján valamennyi lakossági fogyasztónak a legalább 1729 gáztechnikai normál m3/év/mérési pont (felhasználási hely) mérték biztosítása érdekében – 63 645 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) szabály lép életbe.

Vagyis az 1729 köbméteres határérték továbbra is életben marad, de az új szabály a gáz fűtőértékét is figyelembe veszi az elszámolásnál.

Örülhetnek a nagycsaládások és a mikrovállalkozók

A változtatás alapján a nagycsaládosok 20 520 MJ helyett 22 086 MJ-t, a negyedik gyerek után 10 250 MJ helyett 11 043 MJ-t számolhatnak el. Az egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozásoknál 1489 köbméter/év maradt a kedvezményesen felhasználható gáz mennyisége, a fűtőértéket azonban 54 810 MJ-ban állapítják meg.

The post Megjelentek a módosított rezsicsökkentés szabályai appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés