:

Magyarországra is garantáltan hatással lesz, hogy a német gazdaság évekig nyögi az oroszok háborúját

Továbbra is növekedni fog a német gazdaság, de jóval kisebb mértékben, mint azt gondolták. 2025-ben lehet majd fellélegezni – ekkor valósulhat meg a leválás az orosz gázról.

A Reuters kérdezte a német kormánynak makroökonómiai témákban tanácsot adó Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) közgazdászát, Marcel Fratzschert a német gazdaság kilátásairól.

Fratzscher szerint évekig fogja még érezni a német gazdaság Oroszország Ukrajna elleni háborújának következményeit. Szerinte idén három százalékkal alacsonyabb GDP-növekedéssel számolhat emiatt Németország.

A háborús hatások 2025-től szűnhetnek meg. Németország várhatóan abban az évben tudja magát teljesen függetleníteni az orosz gáztól.

Ebben segítségére lehet a Kanadával kedden megkötött hidrogénszállítási szerződés, amelynek értelmében éppen 2025-től érkezhetnek hidrogénszállítmányok Észak-Amerikából Németországba.

Több ebből Magyarországra is garantáltan hatással lesz, hogy a német gazdaság évekig nyögi az oroszok háborúját A magyar HBO-n és HBO Maxon is rekord az új Trónok harca

Fratzscher szerint ugyanakkor a háromszázalékos visszaesés ellenére is növekedni fog idén a német gazdaság, de korábbi 4,5 százalékos várakozások helyett be kell majd érnie 1,5 százalékkal.

Az infláció is komoly problémát jelent, de a szakértő azt mondja, nincs ok arra, hogy ezt a fizetésemelések elmaradásával próbálják meg visszafogni. Ez már csak azért sem lehetséges szerinte, mert „a szakszervezetek éppen olyan erősek, mint a 70-es években”.

Magyarország is megérzi

A német gazdaság gyengélkedése várhatóan Magyarországra is átgyűrűzik, ami tetézheti a már meglévő problémákat.

2021-es adatok szerint közel 3000 német cég volt jelen Magyarországon, ezek több mint 200 ezer embernek adtak munkát. Emellett a külföldi befektetések közül minden negyedik német cégtől érkezik Magyarországra. A teljes áruforgalom 61 529 millió dollárt tett ki a két ország között, ebből a magyar export 33,38 milliárd dollár volt.

The post Magyarországra is garantáltan hatással lesz, hogy a német gazdaság évekig nyögi az oroszok háborúját appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés