:

Katonai delfinekre tettek kamerákat, furcsa videók születtek

Katonai delfinekre tettek kamerákat, furcsa videók születtek

Alapvetően aknakeresés céljából erősítették kamerákat az amerikai haditengerészet idomított delfinjeire, azonban a hat hónapon át tartó megfigyelés tudományos szempontból is érdekesnek bizonyult – írja a Gizmodo.

A delfinek vadászati és táplálkozási módszereit részletező kutatásukat a PLOS One című szaklapban publikálták. A delfinek a legkülönfélébb élőlényeket fogyasztották el: sügéreket, laposhalakat és busahalakat is, sőt a nyíltvízi delfinek tengeri kígyókat is elfogyasztottak. A nemrégiben lefolytatott projekt során hat palackorrú delfin (Tursiops truncatus) több mint 200 halat és kígyót fogyasztott el egy tengervizes medencében, valamint a San Diego-öbölben, Kalifornia partjainál.

A hvg szerint amikor a delfinek vadásztak, 20-50 ezredmásodpercenként adtak ki hangot, majd ahogy egyre közelebb kerültek a zsákmányhoz, folyamatosan sűrűbbé váltak a kerregések, mígnem egy folyamatos hanggá olvadtak össze. Mindezt tették egészen addig, míg le nem nyelték az áldozatot. Érdekesség továbbá, hogy az állatok szemei úszás közben forogtak, hogy nyomon kövessék a zsákmányt.

Sam Ridgway, a National Marine Mammal Foundation (NMMF) nevű alapítvány állatorvosa szerint bár ezek a delfinek idomítottak, valószínűleg úgy viselkednek, mint a vadonélő társaik. Szakemberek ezt követően azt javasolták, a vadonélő delfinekkel is végezzenek hasonló kísérletet.

A delfineket régóta, a hatvanas évek óta használja az amerikai haditengerészet.

Az emlősök számára engedélyezett a nyílt vízi úszás, feladataik közé pedig a tenger alatti aknák azonosítása, az ellenséges úszók elleni védekezés, és az amerikai nukleáris készlet mintegy negyedének védelme tartozik. Egyébként nem az Egyesült Államok az egyetlen, aki katonai delfineket tart, áprilisban Oroszország is bevetette sajátjait egy fekete-tengeri bázis védelmére.

Lányi Örs további cikkei Azonnal törölje ezt a veszélyes Chrome bővítménytZajos fotóinkat mentené meg a Google kísérleti projektjeGenetikus: annyian élünk már a bolygón, hogy a rendszer ismétli önmagát

The post Katonai delfinekre tettek kamerákat, furcsa videók születtek first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés