:
Breaking News

Az emelkedő rezsivel megnőtt a kereslet a hőszivattyúk iránt, de nem minden ingatlanba jó megoldás?

Az emelkedő rezsivel megnőtt a kereslet a hőszivattyúk iránt, de nem minden ingatlanba jó megoldás?

Nagy mértékben emelkedett meg a hőszivattyúkkal kapcsolatos megkeresések száma az elmúlt másfél hónapban a rezsiárak emelkedésének bejelentése nyomán. Az érdeklődők azonnali megoldást keresnek a gázról történő leválásra. Kérdés, hogy minden ingatlantípusba hasznos-e a hőszivattyú, a költségek mennyi idő után térülnek meg és mikre kell figyelni, ha az átalakítás mellett döntünk.

A magyarországi lakossági és ipari hűtő-fűtő megoldásokkal foglalkozó Daikin Hungary márkaboltjában és partnerhálózatában júliusban 6-10-szeresére növekedett a levegő-víz hőszivattyúkkal kapcsolatos megkeresések száma az előző év ugyanezen időszakához képest. Az érdeklődő fogyasztók a legkülönbözőbb ingatlantípusokkal rendelkeznek, és azonnali megoldást szeretnének – olvasható a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményben.

A meggondolatlan, azonnali átalakítás helyett azonban fontos a meglévő rendszerek optimalizálása, az átalakítások előtti gondos, átfogó tervezés és az energetikai, épületgépészeti felmérés.

Egyes hőszivattyús rendszerek telepítése akár három-négy éven belül megtérülhet.

Legyél jobb! Forbes 4 perc olvasás
Így spórolhatsz sokat a rezsin – tippek és tanácsok
Zöld Madzin Emília 5 perc olvasás
Így lehet megverni a rezsicsökkentést –  segítünk választani
Üzlet Forbes 4 perc olvasás
Pontosították a gázrezsi szabályait, Gulyás szerint nem a tűzijáték miatt menesztették az OMSZ-vezetőket

A megnövekedett kereslet azért is számít kiugrónak, mivel az eddigi években júliusban a megkeresések legnagyobb része – közel háromnegyede – a klímák, vagyis a levegő-levegő hőszivattyúk és a hűtési megoldások iránt mutatkozott. Ehhez képest most többen érdeklődnek a vizes hőszivattyúkkal kapcsolatban, aki pedig klímát szeretne, az 99 százalékban már nem a hűtési, hanem a fűtési igényt említi. Az érdeklődők mintegy fele az otthonfelújítási támogatást is szeretné igénybe venni az új készülékek telepítéséhez.

Zuggó Balázs, a Daikin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója azonban kiemeli:

„A többszörösére növekedett igény mellett viszont klímaszerelőkből és telepítő szakemberekből nem lett több. Egy komplett fűtési rendszer átalakítása sem épületgépészeti, sem költségoldalról nem feltétlenül a legideálisabb megoldás.”

A H tarifa előnyei

A frissen megjelent részletszabályok szerint a hőszivattyúkkal otthonukat fűtő háztartások esetén mind a villamosenergia-mennyiség tekintetében, mind az igénybe vett kedvezményes – H vagy Geo – áramtarifára a korábbi szabályozás maradt érvényes.

A H tarifa abban az esetben igényelhető, ha a hőszivattyú – jelen esetben a hűtő-fűtő klíma szezonális fűtési hatásfoka átlagos, kontinentális éghajlaton legalább 3,4-es értékű.

A H tarifa igénylése önmagában még nem biztos, hogy elég a hőszivattyúk bekötéséhez. Egyrészt szükség lehet a hálózati teljesítményt bővíteni 32 amperra, ami további 150-160 ezer forint költséggel járhat.

Másrészt meg kell vizsgálni, hogy az ingatlan kábelezése megfelelő-e – a régi alumínium kábelekre nem kötik rá a szerelők a klímát.

Harmadrészt szükség lehet a mérőóraszekrény cseréjére, ami további több százezer forintos költséget jelenthet. Azt is célszerű szem előtt tartani, hogy a H tarifa igénylése és a kiépítés között több hónap is eltelhet.

Hőszivattyú: minden ingatlantípusba jöhet?

„Egy biztos, a pánikvásárlás jellemzően nem vezet jó megoldáshoz” – mondja Pécsi István, a Daikin Hungary Kft. lakossági üzletágának vezetője.

A megfelelő fűtési és melegvízelőállítási megoldás kiválasztásához három szempontot kell figyelembe venni: a bekerülési költséget, az üzemeltetési költséget és a komfortszintet.

Mindezek mellett pedig meg kell vizsgálni az ingatlan falazatát, a szigetelés meglétét, a nyílászárókat, a belmagasságot, az alapterületet és a meglévő fűtési rendszert. Komplett új fűtési rendszer kiépítésébe csak ezek ismeretében és figyelembevételével, illetve energetikai számítások után érdemes belefogni” – teszi hozzá. 

Fűtési megoldások különböző ingatlantípusokra: téglalakás gázkonvektorral

A Daikin javaslata szerint itt a legegyszerűbb megoldás a levegős hőszivattyús rendszer – vagyis egy hűtő-fűtő split klíma – beépítése. Ebben az esetben megmaradhat a legjellemzőbb melegvíz-előállítási módszer, az átfolyós vízmelegítő, illetve létezik már olyan klíma, amellyel meleg vizet is elő lehet állítani.

A Daikin egy 80 négyzetméteres, három gázkonvektorral fűtött, évi 2200 köbméter gázfogyasztású lakásra vonatkozó mintaszámítása szerint 1,7 millió forintos beruházással kiépített új fűtési rendszer évi mintegy 75 ezer forint mellett üzemeltethető, vagyis a főzési, melegvíz-előállítási gázfogyasztás nélkül évi mintegy 400 ezer forintos megtakarítást jelent a gázkonvektorhoz képest.

Kádár-kocka gázkonvektorral

Sokan az ország egyik az egyik leggyakoribb háztípusába, Kádár-kocka jellegű családi házba szeretnének hőszivattyút telepíteni. Amennyiben a ház fűtését gázkonvektorral biztosítják, úgy a levegő-víz hőszivattyú telepítése nem rentábilis, hiszen mélyfelújítás keretében egy teljesen új felületfűtési-hűtési rendszert kell kiépíteni.

Ehhez kapcsolódik a hőszivattyú-készülék legalább 2,5 millió forintos bekerülési költsége, így a komplett beruházás akár 6-8-10 millió forintra is rúghat, ami akár az ingatlan jelenlegi értékét is meghaladhatja. Ugyancsak nem alkalmas a levegő-víz hőszivattyú telepítésére a régi öntöttvas, esetleg alumínium radiátorokból álló központi fűtés sem.

A Daikin javaslata szerint a belvárosi gázkonvektoros lakásokhoz hasonlóan itt sem érdemes leválni a gázhálózatról, hanem a kedvezményes gázmennyiség kihasználása mellett ebben az esetben is egy levegős hőszivattyú telepítésével érdemes számolni.

A Daikin mintaszámítása egy 110 négyzetméteres, 4 szobás, évi 3000 köbméter gázfogyasztású házra vonatkozik. 6 darab beltéri egységgel kalkulálva a készülékek ára 2,1 millió forint, a telepítés költsége hozzávetőlegesen 750 ezer forint, illetve az előző példához hasonlóan a H tarifa kiépítése szintén legalább 3-400 ezer forint. A várhatóan évi mintegy 150 ezer forintos fűtési költség a gázfűtés költségéhez képest hetedannyi, az éves megtakarítás közel 1 millió forint, a megtérülés pedig a jelenlegi árakkal számolva nagyjából három év. 

Központi fűtés padló- vagy falfűtéssel

A padló,- illetve falfűtéses ingatlanok döntő többsége alkalmas arra, hogy levegő-víz hőszivattyúra álljon át a fűtés – és akár a hűtés is. Itt a Daikin számítása alapján éves 3000 köbméter gázfogyasztás mellett a fűtési költség évi 1,1 millió forint. Egy levegő-víz monoblokk hőszivattyú készülék ára 3 millió forint, a telepítés 500 ezer forint, a H tarifa kiépítése szintén legalább 3-400 ezer forint. A levegő-víz hőszivattyús rendszerrel a fűtési költség hozzávetőleg 80 százalékkal, 200 ezer forintra csökken, a megtérülési idő pedig 5,5 év.

The post Az emelkedő rezsivel megnőtt a kereslet a hőszivattyúk iránt, de nem minden ingatlanba jó megoldás? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés