:
Breaking News

Innovatív munkaterek, környezettudatos oktatás, home office divat – 7 program a Design Héten, amit biztosan nem hagyunk ki

Innovatív munkaterek, környezettudatos oktatás, home office divat – 7 program a Design Héten, amit biztosan nem hagyunk ki

Idén 19. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb dizájneseményét, a Budapest Design Weeket. Az őszi programsorozaton izgalmas beszélgetések, workshopok, kiállítások reagálnak az átalakult munkavégzés, a növekvő tudatosság és a jövő kérdéseire, ezek közül gyűjtöttük most össze a legérdekesebbeket.

1. A mobilitás jövője – beszélgetés az autóipar fejlődéséről

A mobilitásról szóló beszélgetés kiindulógondolata, hogy az információs társadalom, valamint a covid hatására egy rugalmasabb és inkluzívabb világkép felé mozdulunk. Ez egyaránt megjelenik a vásárlási és kapcsolattartási szokásaink alakulásában, és a közlekedésben is − a gyártók azon dolgoznak, hogy minél többféle lehetőséggel szolgálják ki a meglehetősen diverz igényeket. Amellett, hogy rohamos tempóban nő az elektromos autók piaca, a közösségi közlekedés is fejlődik, és mindez a designiparra is kihat. A MOL, a MOME, a KPMG és a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai többek között arról beszélgetnek majd, hogy reagál a szektor a legújabb kihívásokra, és hogy hogyan készülnek a jövőre a legnagyobb vállalatok.

Ekkor és itt: október 13., Societé Budapest

Fotó: Mohai Balázs 2. Divat a home-office korában

Igencsak megváltozott a „business casual” jelentése az elmúlt három évben. Míg korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a meetingjeinket az otthonunk kényelméből csináljuk végig, ma már simán eltelik úgy 2-3 nap egy átlagos irodista életében, hogy melegítőben marad. Legalábbis alul, hiszen a Google Meets kis kamerájában mellkasig látszunk. A home-office térnyerése a divatiparra is hatással van: korábban soha nem látott népszerűségnek örvend a sport- és szabadidőruházat. Erről beszélget majd többiek között a Footshop kreatív igazgatója, Bornemissza Márk, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója, Bata-Jakab Zsófia, a Puma account és marketing menedzsere, Rinder Viktória, és a Heavy Tools vezető tervezője, Tóth Linda.

Ekkor és itt: október 14., Societé Budapest

Fotó: Mohai Balázs 3. Kerekasztalbeszélgetés a munka helyéről

Arról, hogy hogyan szabta át a munkahelyek szerepét a koronavírus, már több cikket is olvashattatok a Forbes-on, a Budapest Design Week kerekasztalbeszélgetésén viszont olyan kulturális szereplők véleményét is meghallgathatjuk erről, akik egészen más perspektívából vizsgálják a kérdést. A beszélgetést a KREA belsőépítész hallgatói nyitják meg tervprezentációikkal, ezt követően pedig olyan arcok vitatkoznak az ideális munkatérről, mint a Nexon HR-igazgatója, Bogdán Szilvia, a Prezi társalapítója és vezető tervezője, Somlai-Fischer Ádám, vagy a Colliers munkatér szakértője, Horváth Dávid.

Ekkor és itt: október 14., KREA Design Iskola

4. Ugrás a jövőbe – kiállítás kamaszok jövővízióiból

Hogy képzeli el a jövőt egy 14-16 éves fiatal? Milyen tárgyakat, alkalmazásokat, szolgáltatásokat vizionál a következő 100 évre? Milyen megoldásokkal, ötletjavaslatokkal állna elő a jövő égető társadalmi problémáira? A MOME által meghirdetett online alkotói pályázatra 150 csapat jelentkezett, akik közül a 10 legjobb terveit egy MOME-s designer hallgató és egy oktató segített továbbfejleszteni. A gyerekek alkotásai szólnak többek között rovaralapú élelmiszerekről és italokról, mentális egészséget javító AR alkalmazásról, az ökoszisztémával együtt lélegző álomegyetemről, valamint a Föld megmentését célzó virtuális játékról is.

Ekkor és itt: október 11-16., MOME

5. Virtuális önmegvalósítás egy táskatervező szemével

Aki az elmúlt két évben kezdett saját kisvállalkozásba, olyan új kihívásokkal szembesült, amik kapcsán aligha fordulhatott a nagy öregekhez tapasztalatért. A boltokból az online térre terelődött a vásárlók figyelme (még jobban, mint korábban), így ha egy cég valóban el szeretné érni a vevőit, innovatív lehetőségekkel kell kiegészítenie szolgáltatásait. A Tenshibag táskamárka ennek apropóján alkotta meg online tervezőjét, ahol a virtuális térben alkothatjuk meg saját táskáinkat. Az egyedi, személyre szabható kiegészítőkkel nincs új a nap alatt, azonban egészen eddig ez csak személyes megrendeléssel működött. Íme egy izgalmas, bátor ellenpélda.

Ekkor és itt: október 13., online

Forrás: Tenshibag 6. Új sztenderdek egy újjászülető budai közösségi térben

A budapesti és milánói belsőépítész-stúdió, az Este’r partners a Budapest Design Weeken vizsgálja meg, hogy élték túl a világjárványt a múzeumok, és hogy mit jelent az építészet a közösségformálás szempontjából. A beszélgetés érdekessége, hogy az elhangzottakat egyből saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk, hiszen a nemrégiben teljes körűen megújított Budai Polgári Casino falai között ülünk majd. Apropó: Radnóczy Eszter belsőépítész, Jassó Sándor építész és Tar Balázs kivitelező beszélgetését a Forbes munkatársa, Bagi László moderálja majd.

Ekkor és itt: október 14., Márai Sándor Művelődési Ház

7. Tudatos nevelésre buzdító Global Warning workshop

Régóta tudjuk, hogy a társadalmat érintő legfontosabb kérdésekben kulcsszerepe van az oktatásnak. Ebből indul ki a Maker’s Red Box workshopja és beszélgetése is, amit bár hivatalosan pedagógusoknak szerveztek, valójában mindenkinek érdekes lehet, aki valaha feltette magának a kérdést, hogy hogyan lehetne tudatosabb felnőtteket nevelni. Az alkotópedagógia módszereivel operáló műhely fő témája a globális felmelegedés lesz ezúttal, az egyéni és társadalmi felelősségre pedig játékos, de kőkemény design alapokon nyugvó feladatokkal irányítják rá a gyerekek figyelmét. Az érdeklődők nyomtathatnak saját tervezésű korallt, kipróbálhatják a lézervágót, megismerhetik a mikroelektronika lehetőségeit, és nem utolsó sorban feltehetik kérdéseiket Nagy Balázs geográfusnak és Varga Attila humánökológusnak.

Ekkor és itt: október 9., A66 Irodaház

Forrás: Maker’s Red Box

The post Innovatív munkaterek, környezettudatos oktatás, home office divat – 7 program a Design Héten, amit biztosan nem hagyunk ki appeared first on Forbes.hu.