:

Elképesztő méretű lesz a világ legnagyobb napelemfarmja

Elképesztő méretű lesz a világ legnagyobb napelemfarmja

Az Egyesült Arab Emírségek az elmúlt években számos innovációt mutatott fel: többek közt itt működik a világ legnagyobb vertikális farmja, és az évtized végére úgy tűnik, a legnagyobb napelempark is ebben az országban üzemelhet majd. A dubaji hatóságok szerint a Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park ugyanis 2030-ra már 5 GW energiát termelhet majd, ami a világ legnagyobb, egybefüggő napelemparkja lehet – írja a PV.

Kapcsolódó Megnyitották a világ legnagyobb vertikális farmját A csúcstechnológiás farm 95 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt, mint a hagyományos gazdálkodások.

Mindez Dubaj azon kezdeményezésének része, hogy 2050-re az energiaszükségletének 100 százalékát megújuló forrásból fedezné. Nem mellékesen a napelempark beüzemelésével 6,5 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülne a légkörbe évente. A nem éppen rövid nevéről ismert napelempark 2021-ben a hetedik legnagyobb egybefüggő napelempark volt a YSGSolar listáján, a maga 1 GW-s termelésével. A legnagyobb park jelenleg az indiai Bhadla Solar Park, amely 2,24 GW energiát termel jelenleg.

A park 77 négyzetkilométernyi részen terül el Saih Al-Dahalban, 50 kilométerre Dubajtól. A létesítményhez egy kutatás-fejlesztési központ is tartozik, ami a régió legnagyobbja.

Korábban arról lehetett hallani, hogy a park költségvetését visszafoghatták, azonban a költségvetési adatok szerint erről szó sincs: további 3,27 milliárd dollárt, vagyis nagyjából 1360 milliárd forintot fordítanak a parkra, valamint két másik beruházási helyszínre a következő öt évben, teszi hozzá a hvg.

تفقد معالي سعيد محمد الطاير، العضو المنتدب الرئيس التنفيذي لهيئة كهرباء ومياه دبي، تقدم سير العمل في مشاريع مجمع محمد بن راشد آل مكتوم للطاقة الشمسية، أكبر مجمع للطاقة الشمسية في موقع واحد على مستوى العالم، والذي ستصل قدرته الإنتاجية إلى 5000 ميجاوات بحلول عام 2030 pic.twitter.com/y6PowfP7GP

— DEWA | Official Page (@DEWAOfficial) August 22, 2022

Lányi Örs további cikkei Spórolni kezdtek a magyarok, de az autózásról nem mondanak leKatonai delfinekre tettek kamerákat, furcsa videók születtekAzonnal törölje ezt a veszélyes Chrome bővítményt

The post Elképesztő méretű lesz a világ legnagyobb napelemfarmja first appeared on 24.hu.