:
Breaking News

Még három hónapot kell kibírni

Európa erdőtüzeket okozó, folyókat kiszárító, termést pusztító aszállyal küzd és nagy részén még három hónapig fog tartani a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás. Magyarországon is aszályriasztás van érvényben.

Az Európai Unió Kopernikusz programjának legújabb jelentése szerint még három hónapig, legalább novemberig tart a szokatlanul meleg és száraz, aszályos időszak, elsősorban a nyugat-euromediterrán régióban, különösen Spanyolországban és Portugáliában.

Több ebből Ez is az aszállyal jár: mi is ez a spanyol Stonehenge, ami csak nagyon ritkán kerül elő? Mindennapos lesz a hőség és a szárazság, ha nem változtatunk gyorsan Nem elég a vízhiány, az elérhető víz minősége is veszélyben van

A kontinens ötszáz éve nem tapasztalt szárazsággal néz szembe. Az Eu 27 tagállamának csaknem felében aszályriasztás van érvényben: Magyarország mellett Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban. A jelentés az EU-n kívül Nagy-Britanniában, Szerbiában, Ukrajnában és Moldovában is növekvő aszályveszélyt állapított meg – írja a SzabadEurópa.

A vízhiány és a hőstressz az európai terméshozamokat is csökkentette, a legsúlyosabban érintett termések:

a kukorica,a szójaa napraforgó

A nemrég leesett augusztusi esőzések egyes régiókban segítettek, más területeken azonban a zivatarok tovább rontották a termést.

A jelentés szerint az esőhiány és a május óta tartó hőhullámok sorozata vezetett a szárazsághoz és a folyók vízszintjének csökkenéséhez. Ez pedig az energiaágazatot sújtotta, megfosztva a vízi és más erőműveket elsődleges energia- és hűtővízforrásuktól.

A Duna vízszintje az elmúlt évszázadban mért legalacsonyabb szintekre csökkent.

The post Még három hónapot kell kibírni appeared first on Forbes.hu.