:

Ezúttal a tojástermelők jelentettek be komoly áremelést

Szeptembertől áremelésre kényszerülnek a tojástermelők a folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése, a biztonságos hazai ellátás és egyáltalán az életben maradásuk érdekében.

Nem tudják továbbra is lent tartani a tojás árát a termelők, ezért

szeptembertől darabonként nettó tízforintos áremelésre kényszerülnek.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint a Magyarország nagy részét is érintő európai aszály drágította a termelést és szűkössé tette a takarmányellátást.

Az Ukrajnában dúló háború nyomán bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedés szintén nehezíti az ágazatban működő gazdák helyzetét.

Több ebből Elszállt a vasárnapi ebéd ára is: ennyivel drágult a lecsó, a húsleves és a rántott hús Minden várakozást felülmúlt az infláció, nincs, ami fékezze a drágulást, elszállt a kenyér ára

Biztosított az ellátás ​

A Magyar Tojásszövetség megerősítette, hogy továbbra sincs tojáshiány.

„A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszer-biztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor” – hangsúlyozta Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Hozzátette: Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdaságok, és az euró-forint árfolyam sem kedvez az importnak. Így arra nem számítanak, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá lehet jutni import tojáshoz.

Mi a gond?

2022 első hat hónapját tekintve ez volt 1901 óta a legszárazabb első félév Magyarországon.  Jelenleg az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszályt jelentettek.

Míg 2020-ban mindössze három százalék, 2021-ben már 70 százalék volt az aszállyal érintett területek aránya, ez az arány 2022-ben előreláthatólag még nagyobb lesz.

A csapadékhiány magával vonzza a takarmányárak drágulását. A gazdák működési költségeit drasztikusan növeli a jelentősen megemelkedett energiaár. A súlyos termelési költségek miatt felmerül a kérdés a termelőkben, hogy megéri-e új állományokat beállítani a termelésbe, illetve, hogy a jelenlegi költségszinten meddig képesek a termelést finanszírozni.

The post Ezúttal a tojástermelők jelentettek be komoly áremelést appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés