:

Brutális drágulás a lakáshiteleknél, a törlesztők is óriásit ugranak

Húszmilliós hitelnél csaknem tízmillió forinttal kell többet fizetni, mint februárban.

Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek, derül ki a Bank360.hu kutatásából.

2022. január vége óta közel 8 százalékponttal emelkedett a jegybanki alapkamat, 2,90 százalékról 10,75 százalékra. Ez lecsapódott a banki hitelek ügyleti kamatait közvetlenül befolyásoló referenciakamatokon is. 

Elszálltak a referenciakamatok

A BUBOR által befolyásolt rövidebb, legfeljebb egy éves kamatperiódussal felvehető lakáskölcsönöket már egyre kevésbé voltak népszerűek az elmúlt években, különösen a fogyasztóbarát hitelek megjelenése után szorultak vissza, a kamatok emelkedésével pedig gyakorlatilag el is tűntek a piacról.

A hosszabb vagy akár a teljes futamidőre fixált kamattal igényelhető lakáshitelek árazását befolyásoló referenciakamatok is elszálltak azonban, az ötéves BIRS is 10 százalék fölött van már.

A meglévő, régebben felvett lakáshitelek jelentős része még mindig éven belüli kamatperiódusú, ezeknél nagyon durván megemelkedtek volna törlesztőrészletek, ha ennek egyelőre az év végéig nem szabna gátat a kamatstop.

Több ebből Szállók, múzeum, edzőterem – bezárnak a brutális rezsiemelés miatt Brutális drágulás a lakáshiteleknél, a törlesztők is óriásit ugranak

Új hiteleknél majdnem duplájára nőtt a THM

Az újonnan nyújtott lakáshiteleknél azonban érvényesül a meredek kamatemelkedés. Február elején egy 20 évre felvett, 20 millió forintos lakáskölcsönt még 4,78 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (thm) is fel lehetett venni, így a havi törlesztőrészlet 128 306 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 30 812 290 forint volt. 

Ehhez képest bő fél évvel később, augusztus végén 8 százalék alatti thm-mel nem lehet lakáshitelt kapni a Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint.

20 millió forint lakáscélú jelzáloghitelt 20 éves futamidővel és legalább 10 éves kamatperiódussal számolva jelenleg 8,15 százalékos thm-mel lehet felvenni. Így a havi törlesztőrészlet 165 395 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 39 713 650 forint. Ez alapján közel hét hónap alatt egy 20 millió forintos lakáshitel összköltsége majdnem a duplájára emelkedett, a teljes visszafizetendő összeg pedig 30,8 millió forintról 39,7 millió forintra. 

The post Brutális drágulás a lakáshiteleknél, a törlesztők is óriásit ugranak appeared first on Forbes.hu.