:

Trükközik a Google a károsanyag-kibocsátási adatokkal

Trükközik a Google a károsanyag-kibocsátási adatokkal

A módszertani változtatásokat csendben hajtották végre, így sokkal kevésbé tűnik környezetszennyezőnek az iparág.

Úgy változtatta meg a Google a repülőjáratok környezetre gyakorolt hatásának kiszámítási módját, hogy a járatok ökológiai lábnyoma kisebbnek tűnjön. A változást a BBC szúrta ki. A világ legnagyobb keresőmotorja lényegében kivette a globális felmelegedés fő okozóit a károsanyag-kibocsátás kalkulátorából.

„A Google a légiközlekedési iparág éghajlati hatásainak jelentős részét kitörölte az keresőjéből”

– mondta Dr. Doug Parr, a Greenpeace vezető tudósa.

Több ebből Már itthon is jelen van az energiahordozó, ami a zöld jövő záloga lehet – van azért pár bökkenő Fontos energiaszerződés született, de a rövidtávú gondokat ez nem oldja meg

A Google Flights kereső a repülőjegyárak összehasonlítása mellett az utazás során keletkező károsanyag-kibocsátás kiszámítását is felajánlja, júliusban azonban a CO2-kibocsátás kivételével a repülés összes globális felmelegedést okozó hatását figyelmen kívül veszi.

Zölddel jelzi a járatok szén-dioxid-kibocsátását a felület.

A repülés a repülőgép-üzemanyag elégetése során keletkező szén-dioxidon kívül sok más módon is hatással van az éghajlatra. A legismertebb példa a légkörben magasan elhelyezkedő hosszú, vékony felhők – azaz a kondenzcsíkok – létrehozása, amik megkötik a Föld által kisugárzott hőt és hozzájárulnak a bolygó felmelegedéséhez.

A további melegítő hatásokat azért sem érdemes figyelmen kívül hagyni, mivel bár a légi közlekedés a globális CO2-kibocsátásnak csak mintegy 2 százalékáért felelős, az ágazat valójában az emberi tevékenység által okozott felmelegedés mintegy 3,5 százalékáért felelős.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2000 óta a kibocsátások 50 százalékkal nőttek, a számok pedig a következő két évtizedben várhatóan évente több mint 4 százalékkal fognak növekedni.

Ezzel szemben a BBC megkeresésére a Google azt válaszolta, hogy „a tudományos és iparági partnerekkel folytatott közelmúltbeli megbeszéléseket” követően hajtotta végre a változtatást.

A Google változtatásainak valószínűleg messzemenő hatásai lesznek, hiszen a szén-dioxid-számítási módszertana széles körben elismert iparági szabványnak számít a légi közlekedésben. Ezt használja többek között a Skyscanner, de már a Booking.com és a Tripadvisor is jelezte, hogy szeretnék a felületükre bevezetni a kalkultátort.

The post Trükközik a Google a károsanyag-kibocsátási adatokkal appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés