:

Azonnal törölje ezeket az alkalmazásokat a mobiljáról

Azonnal törölje ezeket az alkalmazásokat a mobiljáról

Egyre sűrűbben fordul elő, hogy rosszindulatú applikációk átcsusszannak a Google Play Áruház biztonsági mechanizmusain, és akár évekig tölthetik le azokat a gyanútlan felhasználók. Hasonló történhetett most is a BitDefender kiberbiztonsági vállalat közleménye szerint. A cég szakértői ugyanis olyan appokra bukkantak, amelyek ugyan nem személyes- vagy banki adatainkra kíváncsiak, de az általuk megjelenített reklámok miatt kifejezetten veszélyesek lehetnek.

A 35 azonosított alkalmazás összesen több mint kétmillió letöltésnél jár az androidos áruházban a nyilvános adatok szerint. Az appok képesek átnevezni magukat, és még az ikonjukat is megváltoztathatják, hogy észrevétlenek maradjanak. Némi lappangás után aztán agresszívan elkezdik szórni a reklámokat a felhasználók készülékein. A komoly veszélyt jelentő trükk pedig csak ezután jön: azt is elérhetik, hogy ténylegesen kártékony programot töltsön le a gyanútlan személy, remélve, hogy így majd megszabadul a hirdetésektől.

Mivel folyamatosan változtatják megjelenésüket, a törlésük sem egyszerű, azonban szerencsére a Google gyorsan reagált a fenyegetésre, így már egyik app sem elérhető a piactéren.

Az alkalmazások egyébként ezúttal is népszerű apptípusokként hirdették magukat, mint például háttérképek, képszerkesztők, horoszkópok, matricák, billentyűzetek vagy QR-kód olvasók, teszi hozzá a hvg. A részletes lista alább megtalálható:

Walls Light – Wallpapers Pack; Big Emoji – Keyboard; Grad Wallpapers – 3D Backdrops; Engine Wallpapers – Live & 3D; Stock Wallpapers – 4K & HD; EffectMania – Photo Editor; Art Filter – Deep Photoeffect; Fast Emoji Keyboard; Vreate Sticker for Whatsapp; Math Solver – Camera Helper; Photopix Effects – Art Filter; Led Theme – Colorful Keyboard; Keyboard – Fun Emoji, Sticker; Smart Wifi; My GPS Location; Image Warp Camera; Art Girls Wallpaper HD; Cat Simulator; Smart QR Creator; Colorize Old Photo; GPS Location Finder; Girls Art Wallpaper; Smart QR Scanner; GPS Location Maps; Volume Control; Sevret Horoscope; Smart GPS Location; Animated Sticker Master; Personalití Charging Show; Sleep Sounds; QR Creator; Media Volume Slider; Secret Astrology; Colorize Photos; Phi 4K Wallpaper – Anime HD.

Néhány szabály, amit érdemes betartani

A kiberbiztonsági vállalat szakértői jövőbeni kellemetlenségek elkerülése végett néhány tippet is megosztottak, amelyek betartásával megelőzhetjük, hogy veszélyes appok kerüljenek a mobilunkra. Először is, óvakodni kell azoktól az alkalmazásoktól, amelyek sok letöltést és kevés véleményt kapnak, vagy egyáltalán nem véleményezik őket. Nem érdemes bízni azokban az appokban sem, amelyek különleges engedélyeket kérnek, vagy olyan engedélyekhez kér hozzáférést, amelyeknek semmi közük a hirdetett funkcióhoz.

Emellett mindig érdemes olyan biztonsági funkciókat futtatni a háttérben, amelyek képesek észlelni a rosszindulatú viselkedést.

Mivel egyre több app veri át a Google algoritmusát, már az sem jelent elegendő biztonságot, hogy egy alkalmazás fent van a hivatalos boltban. Érdemes tehát minden alkalmazásnál végig nézni a véleményeket, és semmiképp nem szabad olyan appot telepíteni, amelyre valójában nincs szükségünk. Végül érdemes törölni azokat az appokat, amiket nem használ.

Lányi Örs további cikkei Valósággá vált a Különvélemény bűnmegelőző mesterséges intelligenciájaÖsszefog a T-Mobil és Elon MuskA Google hazudik a repülőgépek kibocsátásáról

The post Azonnal törölje ezeket az alkalmazásokat a mobiljáról first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés