:

Brutális áron, új világcsúcson akarják elárverezni a Microsoft-alapító gyűjteményét

Brutális áron, új világcsúcson akarják elárverezni a Microsoft-alapító gyűjteményét

Paul Allen gyűjteményét egymilliárd dollárra becsülik. Ha tényleg ennyiért mennek el a műtárgyak, az megelőzi az eddigi rekordert, a 922 millió dolláros aukciót.

A négy éve elhunyt Microsoft-társalapító, Paul Allen műgyűjteményét tervezi elárverezni a Christie’s, és az aukció igazi különlegesség lesz.

A több mint 150 darabos, 500 évnyi művészettörténelmet felölelő gyűjtemény

becsült értéke ugyanis meghaladja az egymilliárd dollárt, mai árfolyamon a 411 milliárd forintot.

Legértékesebb darabja, a világhírű francia festő, Paul Cezanne tájképe a francia Sainte-Victoire hegyről több mint 100 millió dollárt ér – közölte a Christie’s. A New York Times még megszellőztette, hogy a gyűjteményben ott van az amerikai festő, Jasper Johns több mint 50 millió dollárra értékelt Small False Start című alkotása is.

Paul Allen egyik kedvenc vadászgépe, egy P-51 Mustang mellett. Forrás: Robert Sullivan

De sem az aukciósház, sem a lap nem árulta el pontosan, hogy még milyen művek találhatók Allen hagyatékában, kizárólag egy 2016-os, utazó kiállítás engedett bepillantást a gyűjteménybe. Eszerint pedig a klasszikus festészet több világhírű mestere, Monet, Manet és Klimt egyes festményei is megtalálhatók benne.

Az aukciót stílszerűen az elhunyt milliárdos régi villájában tartják, és a befolyt összeget Allen akaratának megfelelően az utolsó centig jótékonyságra fordítják.

Ha valóban annyiért kelnek el a műalkotások, amennyire az aukcióház becsüli, az új rekord lesz. Az eddigi csúcstartó a Harry és Linda Macklowe válása utáni aukció volt, ahol a műgyűjtőpáros megosztotta a vagyonát. Akkor a másik nagy aukciósház, a Sotheby’s értékesítette a műkincseket összesen 922 millió dollárért, mai árfolyamon 378 milliárd forintért.

De kicsoda Paul Allen?

A Christie’s vezérigazgatója, Guillaume Cerutti szerint Allen inspiratív személye, illetve gyűjteményének gazdasága és sokszínűsége miatt példátlan hatású lesz az aukció, ami az érdeklődésből is már látszik.

Allen és Bill Gates együtt alapították a Mirosoftot 1975-ben. Együtt találták ki a vállalat operációs rendszerének alapjait, amelynek sikere mindkettejüket a csúcsgazdagok közé repítette. Allen 1983-ban hagyta el a céget romló egészségi állapotára hivatkozva, de döntésében az is szerepet játszott, hogy Gates-szel való kapcsolata sem volt már a régi.

2010-ben sok más milliárdossal együtt Allen is ígéretet tett, hogy a vagyona nagyját jótékonyságra fordítja. És a vagyona elég sokat ér: az amerikai Forbes szerint halálakor 13,5 milliárd dollárral a világ 37. leggazdagabb embere volt.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Gates és Musk után a Pinterest-alapítók és még 13 dollármilliárdos vállalta, hogy még életében eladakozza vagyonát
Üzlet Bánáti Anna 9 perc olvasás
Buffett, Gates, Soros: ők hárman kétszer annyit adakoztak öt év alatt, mint amennyi az 50 leggazdagabb magyar vagyona összesen
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Warren Buffett kiszáll a Gates Alapítványból, de előtte még 4,1 milliárd dollárt adakozik

The post Brutális áron, új világcsúcson akarják elárverezni a Microsoft-alapító gyűjteményét appeared first on Forbes.hu.