:

Húzz egy homárt!

Húzz egy homárt!

Rengeteg kiváló étterem akad Baszkföldön, ők még egy kicsit izgalmasabbá tették az élményt.

Akit érdekel a gasztronómia világa, annak a spanyolországi Baszkföldet talán már nem nagyon kell bemutatni: egészen kiváló alapanyagok a tengerből és a hegyekből egyaránt, egyszerű főzési technológiák, alaposan megbecsült hagyományok és fantasztikus végeredmény. A Casa Camara az egyik kedves helyem.

San Sebastiantól, a gasztronómiai fővárostól mindössze 20 perc autóútnyira található ez a hagyományos, 138 éve alapított vendéglő! A Pasaia kikötő környékén már a 17. század első felében élénk horgászat zajlott, akkoriban a történetírók a hősies halásznőkről, az úgy nevezett betelerák, akik Victor Hugót is megihlették, így, ha lett volna instagramjuk, komoly influenszerekké is válhattak volna. Ennek hiányában maradt a küzdelmes és gyakran kockázatos halászat, aminek eredményét a kikötő “interkontinentális”, például Új-Fundlandról érkező hajók, és később a környékbeli éttermek számára értékesítették. Maga az étterem 1884-ben kezdte meg működését, Pablo Cámara nyitotta, és – szinte egyedülálló módon – azóta is az ő leszármazottai, a Cámara család tulajdonában van.

+ 3 kép a galériában + 3 kép a galériában Az étterem és környéke (6 kép)

Az étterem sokféle kiváló tengeri ételet szolgál fel, általában rettentő egyszerűen, például faszenes grillen elkészítve. Az egyik legizgalmasabb a txangurro (e: csángurró), a nagy remeterák húsa besütve az állat saját páncéljában, kiváló előétel, de a különböző rákok, kagylók is finomak.

+ 3 kép a galériában + 3 kép a galériában Előtelek és házi desszertek. (6 kép)

De valójában senki nem ezek miatt jön ide. Hanem az étterem alatti, a tengerben úszó ketrecekben tárolt homárok miatt. Itt hédereznek ugyanis az atlanti homárok egészen addig, amíg a kedves vendég nem szeretné megtekinteni őket, és persze választani közülük. Ekkor az ősrégi kötélrendszer segítségével kezdetét veszi a megtekintés rítusa, nem véletlenül került az étterem közepére a szerkezet, óhatatlanul magára vonja a figyelmet. Aztán a történelem előtti állatok megjelenése a damasztterítős vendéglő közepén már csak hab a tortán, még a törzsvendégek sem tudják kivonni magukat a hatás alól. Aztán a ketrec visszatér a tengerfenékre, és később megérkeznek az asztalra a rendelt elkészítés szerinti ételek. Felejthetetlen élmény!

+ 5 kép a galériában + 5 kép a galériában Cím

Casa Cámara
Donibane Kalea, 79,
Pasai Donibane,
Baszkföld,
Spanyolország

The post Húzz egy homárt! appeared first on Forbes.hu.