:
Breaking News

5+1 dolog, amit nem tudtál a sörös dobozról

5+1 dolog, amit nem tudtál a sörös dobozról

A nyári melegben és a fesztiválok idején sok százezer fém italcsomagolást – vagy ahogy mindenki hívja: sörös doboz – vesznek kézbe az emberek, hogy magukba öntsék a „folyékony kenyeret”. A csomagolásra nem sok figyelem hárul, pedig biztosan tudunk pár érdekességet mondani a dobozról, ami talán épp a kezedben van.

A tudatos fogyasztók azért is kedvelhetik az aludobozt, mert remekül újrahasznosítható. Ha éppen nem is mindig a legkényelmesebb választás, fenntarthatósági szempontból az egyik legjobb, és ez a szempont napról napra fontosabb lesz. Az alumínium doboz nem a kukába való, sőt, a szelektív szemetes sem a legjobb hely neki. Az alumínium ugyanis értékes alapanyag – az újrahasznosítható anyagok közül az egyik legértékesebb, úgyhogy különleges bánásmódot is igényel.

Tudtad, hogy a maihoz hasonló italos dobozok az 1930-as években, lassan 100 éve jelentek meg?

Az alumínium drága mivolta miatt ekkor még jellemzően bádogból készültek, a tetejükre pedig egy speciális nyitószerszámmal kellett lyukat ütni. Az eldobható nyitófül csak az 1950-es évek végén lett népszerű, ám ez nemcsak környezetszennyező, hanem balesetveszélyes is volt – a fogyasztók a fület ugyanis sokszor a dobozba dobták, ami könnyen a torkukon akadhatott. A ma is ismert nyitómechanizmusért egészen a 1970-es évek végéig kellett várni. A dobozok anyaga is változott, hiszen az 1960-as években a bádogról áttértek az alumíniumra, ami könnyű, jól formázható, remekül újrahasznosítható, és nem engedi át a fényt vagy a szagokat.

Fotó: Minden Doboz Visszajár

Tudtad, hogy a világon minden évben több mint 250 milliárd új alumíniumdoboz készül?

Ez döbbenetes szám! Ha ezt a sok-sok dobozt egymásra állítanád, olyan magas oszlop lenne, ami 75-ször elér a Holdig és vissza. Csak Magyarországon évente 1,1 milliárd aludoboz kerül forgalomba. Ez percenként több mint 2000 darabot jelent! Szóval mialatt te elolvasod ezt a cikket, akár több mint tízezer aludoboz talált gazdára.

A doboz, ami a kezedben van, talán már többször is járt nálad! Az aludoboz ugyanis számtalan alkalommal újrahasznosítható és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készített társaitól. Mindegyik aludoboz újrahasznosítható, függetlenül a méretétől vagy az alakjától.

Tudtad, hogy egy alumíniumdoboz átlagosan 60 nap alatt születik újjá? Nagyjából ennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy kiürült doboz újra a polcokra kerüljön, a kedvenc italoddal tele. Tekints rá úgy, mintha visszaváltható kulacsod lenne.

Fotó: Minden Doboz Visszajár

Az aludoboz nagyon egyszerűen és energiahatékonyan újrahasznosítható. Ha újonnan készítik, az sok energiát emészt fel, de ha egy régi doboz újrafelhasználásával készül, azzal a szükséges energia az eredeti 5 százalékára csökken. Ez a megspórolt 95 százalék már egyetlen doboz esetén is elég ahhoz, hogy egy laptop vagy egy tévé 3 órán keresztül működjön.

Tudtad, hogy országszerte már 200 alumíniumdoboz visszaváltó automatát használhatsz?

Ez azért jobb, mint a szelektív gyűjtés, mert nem kell válogatni, gyorsabban, egyszerűbben, olcsóbban kerülnek vissza a forgalomba a dobozok. A Minden Doboz Visszajár program keretében rengeteg helyen leadhatod a kiürült dobozokat – akár otthon, akár a munkahelyen, akár strandon vagy nyaralás közben gyűjtöd őket. Ráadásul levásárolható kupon formájában még pénzt is kapsz vissza! 2022. márciusa óta akár másokon is segíthetünk, ha automatában adjuk le a kiürült dobozokat: a Minden Doboz Visszajár és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a SPAR Magyarország együttműködésnek köszönhetően egyes automaták az összeg jótékonysági célokra való felajánlását is lehetővé teszik.

The post 5+1 dolog, amit nem tudtál a sörös dobozról appeared first on BellaCafe.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés