:

Tovább drágul az élet, brutális szintig emelhetik az alapkamatot

Még ha lesz is egyezség az EU-val, a forint akkor is a 420-as szintig gyengülhet az euróval szemben, az árak száguldása sem nagyon fog fékezni.

Gyakorlatilag biztosra lehet venni, hogy a Monetáris Tanács kedden újabb 100 bázisponttal 11,75%-ra emeli az alapkamatot, majd két nappal később ugyanekkora ütemben nő az egyhetes irányadó ráta is – derül ki a Portfolio elemzői körkérdéséből. A megkérdezett hat szakember mindegyike a múlt havival megegyező kamatemelésre számít.

A szigor mögött alapvetően két fontos ok áll: az inflációs kockázatok továbbra is felfele mutatnak, vagyis az MNB is arra számít, hogy további erős drágulás jöhet még, illetve a forint gyengesége, volatilis mozgása. A lap által megkérdezett elemzők között van olyan, aki szerint

csak 2023-ban állhat le a szigorítással az MNB, az alapkamat pedig 16 százalék körül tetőzhet.

Komoly kockázati tényező, hogy a magyar kormány megállapodik-e az EU-val az uniós források lehívásáról, ez a magyar költségvetés egyensúlya miatt is nagyon fontos lenne. Ha lesz is megállapodás, a forint akár 420-ig is gyengülhet az euró ellenében, ha nem, akkor kezdhetünk barátkozni a gondolattal, hogy egy euróért majd 435 forintot is elkérhetnek a devizapiacon.

Több ebből Tovább drágul az élet, brutális szintig emelhetik az alapkamatot Kettészakad a rezsi miatt az ingatlanpiac, kényszerbe kerülnek az eladók

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke.

The post Tovább drágul az élet, brutális szintig emelhetik az alapkamatot appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés