:

Jöttek az egyetemisták, továbbra is komoly drágulás az albérletpiacon

Jöttek az egyetemisták, továbbra is komoly drágulás az albérletpiacon

Több mint 20 százalékkal drágultak az albérletek júliusban, ugyanakkor már látszódnak a lassulás jelei is. Budapesten kívül az egyetemvárosokban is emelkedtek az árak.

Júliusban közel 23 százalékkal (a fővárosban pedig majdnem 25 százalékkal) voltak magasabbak az átlagos hazai bérleti díjak, mint egy évvel korábban, derült ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex Forbes.hu-hoz eljuttatott elemzéséből.

„A koronavírus-járvány negatív hatásait már 2021 februárjában maga mögött hagyta az albérletpiac, azóta lényegében folyamatos volt a drágulás. Július sorrendben a harmadik idei hónap, amikor az éves lakbéremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot.

Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Több ebből Külföldiek a magyar ingatlanpiacon: kik vásárolnak most a Balaton mellett, kik a fővárosban? Kettészakad a rezsi miatt az ingatlanpiac, kényszerbe kerülnek az eladók

Fény az alagút végén

Havi alapon ugyanakkor a lassulás jelei látszódnak:

júliusban az előző hónaphoz képes országos átlagban 2,3 százalékkal, Budapesten pedig 3 százalékkal nőttek a bérleti díjak;ez lassulást jelent a júniusi, havi szinten mért 3,8 és 4 százalékos növekedéshez képest.

Az augusztusban látott kínálatbővülés azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat – tette hozzá Balogh László.

Drágultak az egyetemvárosok is

Az ingatlan.com elemzése összegyűjtötte, hogy augusztusban mennyiért kínálták a bérlőknek a kiadó lakóingatlanokat a tulajdonosok.

Forrás: ingatlan.com A budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak.A legolcsóbb kerület a XXI., ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon, a több városrészben viszont 4–64 százalékos volt az emelkedés.195 ezer forint feletti átlagos összeg jellemezte az V., a II., a XII., a VI., az I., a III., a XI., a XIII. és a XXII. kerületet.

 A megyeszékhelyeken nagyobbak voltak az eltérések:

Budapest után Székesfehérváron a legmagasabbak az árak (átlagosan 160 ezer forint).Majd Győr és Veszprém következik (150-150 ezer forint).A legdrágábbak között van még Debrecen (136 ezer), valamint Szeged (130 ezer) is. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.A legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz éves szinten.

The post Jöttek az egyetemisták, továbbra is komoly drágulás az albérletpiacon appeared first on Forbes.hu.