:

Így érintette az extraprofitadó Mészáros bankóriását

Így érintette az extraprofitadó Mészáros bankóriását

Először tett közzé összevont negyedéves jelentést a Budapest Bankkal és Takarékbankkal kibővült MKB Csoport. A nyereséget jelentősen csorbította a kormány által kivetett extraprofitadó, ugyanakkor bővült a mérlegfőösszeg és a kihelyezett hitelállomány is.

Közzétette a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Csoport a 2022. második negyedéves jelentését – közölte a bankcsoport a Forbes.hu-val. A pénzintézet első alkalommal tett közzé olyan negyedéves konszolidált tőzsdei jelentést, amelyben már szerepelnek az egykori Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank számai, valamint figyelembe veszi a Sberbanktól vásárolt állományokat is.

Az MKB Csoport továbbra is nyereségesen működik, ám a profit nagysága jelentősen csökkent: a második negyedévben 9,4 milliárdos adózás utáni eredménnyel zártak, ami 76,6 százalékkal alacsonyabb az első negyedévhez képest.

Üzlet Zsiborás Gergő 2 perc olvasás
Csányi többször is odaszúrt Mészáros bankjának
Pénz Forbes 1 perc olvasás
Átkerültek Mészáros Lőrinc bankjához a magyar Sberbank hitelei

A visszaesés elsődleges oka a 30,6 milliárd forintnyi extraprofitadó volt,

amit a második negyedévben fizetett be a bankcsoport. Az idei első félévben így összességében közel 50 milliárd forint adózás utáni eredményt könyvelt el az MKB Csoport, ami 10 százalékkal maradt el a tavalyi első félévtől. Ugyanakkor az extraprofitadóval és egyéb egyszeri tételekkel korrigálva már 106 milliárdos nyereség jön ki 2022 első felére, az MKB Csoport pedig ezt használja a tőzsdei jelentésekben a pénzügyi teljesítmény pontosabb bemutatása érdekében.

A jelentés alapján a többi mutatóban javított a bankcsoport:

a mérlegfőösszege egy év alatt 12,3 százalékkal, 10 190 milliárd forintra nőtt.közel 460 milliárd forinttal bővült a bankcsoport vállalati üzleti hitelállománya, ami 20,4 százalékos éves gyarapodást jelent. A lakossági hitelek állománya 242,4 milliárd forinttal, 19,0 százalékkal nőtt tavaly júniushoz képest. az ügyfélbetét állománya összesen 17,1 százalékkal, 902,3 milliárd forinttal emelkedett. Ehhez a lakossági és a vállalati szegmens is hozzájárult.

Az MKB Csoport teljesítménye így meghaladta a piaci átlagot – áll a jelentésben.

A bankfúzió következő jelentős mérföldköve a Csoporton belül az MKB a Takarékbankkal való jogi egyesülése lesz 2023 májusában (jelenleg csak leányvállalatként vonták be az MKB Csoport alá).

Hogyan számoltak?

A fúzióból egyelőre az MKB-Budapest Bank összeolvadás valósult meg idén április 1-jével, a mostani jelentés ugyanakkor olyan adatokat mutat be, mintha a fúzió már korábban 2021. január 1-jén megtörtént volna. Így jobban össze lehet hasonlítani egymással az elmúlt időszaki adatokat, kiszűrve a bankfúzió torzító hatását.

The post Így érintette az extraprofitadó Mészáros bankóriását appeared first on Forbes.hu.