:

Ha marad ez a gázár, nemcsak a magyar gazdaság fog összeomlani – mondja a befektetési guru

A rekordmagas gázár óriási probléma, nemcsak Magyarországon, de mi vagyunk a legsérülékenyebb. Kiút van, biztos megoldás nincs.

Pénteken nagyjából 1400 forint volt köbméterenkénti gázár decemberi jegyzésre a holland energiatőzsdén, miközben a magyar fogyasztók 102 forintot fizetnek a rezsicsökkentéssel, de az átlagfogyasztás felett is csak a piaci árnak közel a felét. Augusztusban a piaci gázár duplázott – emlékeztet blogjában Zsiday Viktor befektetési szakember, aki szerint ilyen árszint mellett

nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani.  

Azt persze nem tudjuk, hogy maradnak-e ezen a szinten az árak. A gázáremelés/rezsicsökkentés csökkentése itthon pár hete még elégséges kiigazításnak tűnt, de ilyen árszintek mellett Zsiday kalkulációi szerint a kedvezményes díjszabás fenntartása 3000-4000 milliárdjába is kerülhet a költségvetésnek, ami a GDP 5-7 százaléka.

Ez azt jelenti, hogy:

a kormánynak újra be kell majd avatkoznia, a terhek egy részét a lakosságra kell majd tolnia, ami újabb gázáremelést vetít előre;az ipar és szolgáltatás területén ilyen gázárak mellett egyrészt óriási infláció, másrészt csődök és elbocsátási hullám jön;a lakossági fogyasztás be fog fékezni, lassul a gazdaság, munkahelyek szűnhetnek meg (utóbbitól egyre inkább tartunk);szűkülnek a monetáris kondíciók az egekbe szökő kamatok miatt, tehát csökken a hitelkihelyezés (van elemző, aki már 16 százalékos magyar alapkamatot prognosztizál).

Ez az, amit Zsiday úgy foglal össze:

Ez a tökéletes vihar: gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval.

Ezzel Magyarország nincs ugyan egyedül, máshol is hasonló folyamatok zajlanak, de szerinte mi vagyunk a legsebezhetőbbek.

Baj baj hátán, de mi lehet a megoldás?

Nem példa nélküli, hogy amikor a szabad piac kezd „terhes” lenni, akkor a szabályozók drasztikus módon oldják meg a helyzetet: betiltják a szabad kereskedést. Háborúkban ilyen a jegyrendszer. A gáz ára most elszabadult a piacon, így Zsiday szerint

nem lenne meglepő, ha lezárnák a kereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon.

Egy nagy problémát biztosan megoldana egy ilyen lépés: felszámolná a bizonytalanságot. De ettől még a lakossági fogyasztást alaposan vissza kellene fogni (hidegebb lakást jelentene mindenhol) és az ipar egy része is leállhat, hiszen egy ilyen mechanizmusban a gázt „adagolni” kellene.

Zsiday így zárja rövid értékelését: „Öveket bekötni, mert bárhogyan is alakul, ez kemény menet lesz!”

Energiacsúcs Brüsszelben

Szeptember 9-én találkoznak az uniós energiaügyi miniszterek, hogy megvitassák, milyen sürgős lépésekkel tudják kezelni az energiakrízist. A csúcsot a cseh elnökség kezdeményezte. Terítékre kerülhet az árak maximálása, mint lehetséges megoldás.

Prága szerint az elszabaduló árakat Vlagyimir Putyin politikájának köszönhetjük. Az orosz mindent megtesznek, hogy felhajtsák a piaci árakat, de a szárazság is betett az EU-s energiapiacnak, hiszen több vízierőmű is leállni kényszerült.

Borítókép: Zsiday Viktor, a Citadella Alap kezelője (Hold) otthoni irodájában a covid első hazai hulláma alatt. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

The post Ha marad ez a gázár, nemcsak a magyar gazdaság fog összeomlani – mondja a befektetési guru appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés