:

Benzinkutak: a Mol kevesebbet szállít, az állam még mindig nem fizetett

Benzinkutak: a Mol kevesebbet szállít, az állam még mindig nem fizetett

Lassan szeptember, de a júliusi állami támogatást még mindig nem fizették ki a független kutaknak. A Mol is kevesebbet szállít nekik.

A független kutak beadták már az igényüket a benzinárstop miatt elszenvedett veszteségeik kompenzálására, de a Független Benzinkutak Szövetsége szerint a kormányzati ígéretek ellenére sem történt meg azok kifizetése. Legutóbb a múlt hétre ígérték meg, hogy teljesítik az állami támogatás kiutalását. A kormány nem nyilatkozott érdemben az RTL-nek arról, hogy miért nem fizetett és hogy mikor fog.

Minden kút bezárt volna, de kaptak egy ígéretet

Augusztus 20-ára hirdették meg, hogy valamennyi tagszervezetük kútját bezárják, mivel az állam nem fizetett, de akkor a kormány ígéretet tett arra, hogy még augusztusban utalni fog, és erre rendelkezésre is áll 18,5 milliárd forint. Így a kisebb, jellemzően családi tulajdonban lévő töltőállomások elálltak az akciótól, a tagokra bízták, hogy bezárnak-e (végül 200-250 kút maradhatott zárva 500-600 helyett). Az állam aztán nem utalt mégsem.

Üzlet Ács Gábor 4 perc olvasás
Ez az igazi vészhelyzet Magyarországon
Pénz Vaszkó Iván 2 perc olvasás
Élelmiszer- és benzinkorlátozás? A szabály röviden: nincs szabály

Kevesebbet szállít a Mol

A benzinárstopot ugyan módosították, a céges autókra már nem érvényes, így is komoly mínuszt okoz a kisebb kutaknak, de nemcsak ez a gond. A Mol a korábbi 50 százalék helyett ma már csak a leadott rendelés 35 százalékát szállítja le benzinből, gázolajból pedig 50 százalékot. A Mol az RTL Híradónak azt mondta, ez csak ideiglenes intézkedés a kimagasló kereslet és a karbantartási munkálatok miatt (a százhalombattai finomító csökkentett kapacitással működik).

Dízelrekord, emelkedő árak

Mint írtuk, az újabb szabályok szerint a céges autók már piaci árat fizetnek a benzinkutakon. Nekik érdemes még ma elmenni tankolni, főleg ha dízeles az autójuk. A gázolaj literje holnaptól 30 forinttal drágulhat, a kiskereskedelmi átlagár 823,9 forint lehet literenként. A benzin ára egyelőre marad, 686,9 forint lehet szerdától a Holtankoljak.hu szerint.

A 95-ös benzin és a dízel ára között még soha nem volt ilyen nagy a különbség.

The post Benzinkutak: a Mol kevesebbet szállít, az állam még mindig nem fizetett appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés