:

Van bármi értelme a hajtogatható kagylótelefonnak, vagy totális zsákutca és felesleges luxus ez az irány?

Van bármi értelme a hajtogatható kagylótelefonnak, vagy totális zsákutca és felesleges luxus ez az irány?

Sokan totális ostobaságnak, a fejlesztésekre feleslegesen kidobott pénznek tartják a hajtogatható telefonokat, másik szerint viszont ezek a modellek komoly tényezővé válhatnak a közeljövőben is a mobil szektorban. De vajon kinek van igaza? Utánajártunk!

Jelenleg egyértelműen a hajtogatható okostelefonok számítanak a mobilos szektor legforróbb termékeinek.

E készülékek a speciális kialakításuk miatt a gyártókat óriási technológiai kihívások elé állítják, amelyek érintik az energiaellátást, a teljesítményt, valamint természetesen a képernyőt is.

Ebből fakadóan emiatt ma még viszonylag kevés az ilyen termék, de azért akadnak már olyan piaci szereplők, amely képesek életképesnek tűnő megoldásokkal előrukkolni e téren.

A jó élet Szalai Péter 5 perc olvasás
Leleplezte új csúcsmobiljait a Samsung, itt vannak a futurisztikus, hajtogatható telefonok
Üzlet Szalai Péter 9 perc olvasás
Mit várhatunk ma egy félmilliós telefontól? Megéri egy vagyont kiadni egy mobilért?
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Korai lenne még leírni a Huaweit – mutatjuk, miért

Viszont az is igaz, hogy az ilyen modelleket sok támadás éri, mondván nem is igazán kínálnak hozzáadott értéket. A Samsungot a jelek szerint e hangok nem igazán érdeklik, hiszen a cég idén nyáron többek között előrukkolt egy vadonatúj, hajtogatható kagyló-okostelefonnal.

Összecsukva mindössze ekkora. A hátlapi kijelzőn pedig ekkor is látszanak az információk.

Ez a Galaxy Z Flip4, amelyet elvittem nyaralni, hogy valós hétköznapi körülmények között próbáljam ki, hogy van-e bármi értelme annak, hogy össze lehet csukni, jelent-e ez a fajta kialakítás bármilyen extrát, előnyt egy tradicionális formájú vetélytársához képest.

Milyen telefon?

Árazásában a legdrágább mai okostelefonok szintjét hozza, hiszen 480 000 forintba kerül, ennyi pénzért, pedig azért már lehetnek elvárásai az embernek.

Nos, a teljesítmény, a kamera, a képminőség és energiaellátás terén is hozza a kötelezőt.

A hardvere topkategóriás, a legjobb Snapdragon proci a 8 GB RAM-mal megtámogatva bitang erő leadására képes, amit a benchmark mérések is alátámasztottak, és a csúcsgrafikás játékok, nagy felbontású videók futtatásakor sem jelentkeztek problémák.

A mérések alapján ez egy bitang erős mobil.

A 6,7 inches 1080 x 2640 képpont felbontású HDR támogatású, 120 Hz-es OLED kijelzője kifejezetten jó, a 12 megapixeles főkamerával és nagy látószögű egységgel szuper fotók lőhetőek, a 3700 mAH-s akkumulátor pedig az átlagosnál kisebb, de azért még elfogadható, 6-9 órás üzemidőt garantál.

+ 7 kép a galériában + 7 kép a galériában

Egy szó, mint száz az alapok rendben vannak, a Samsung Galaxy Z Flip4 telefonnak teljesen rendben van, a felső kategóriás mobilok között is megállja a helyét, viszont igaz, hogy a hasonló specifikációkkal bíró riválisokat akár már fele ennyi pénzért is meg lehet venni.

Szuperkompakt

De hát azok persze nem hajtogathatóak, és ezzel el is érkeztünk a lényeghez! Nos, a masina összecsukva csupán 8,4 centiméter hosszú, 7,1 centiméter széles, és másfél centi vastag.

Összecsukva csak akkora, mint néhány süti. Kép: Samsung

Azaz a hagyományos okostelefonokhoz képest szuperkompakt, azoknál jóval kényelmesebben, egyszerűbben zsebre vágható, vagy akár egy igen pici táskába, vagy a túrahátizsákok derékszíján található mini rekeszekbe is bepakolható.

Ha tehát valaki azért utálja a méretesebb okostelefonokat, mert nem tudja őket komfortosan hordozni, vagy zavarja a nagy képernyő, akkor annak ez a megoldás egy áldás lehet.

Én rengeteget járok kirándulni, biciklizem, mászkálok ide-oda, és emiatt nagyon értékeltem ezt a fajta kialakítást. Itt kell megjegyezni, hogy a készülék hátlapján elhelyeztek egy mini OLED kijelzőt, amin mindig látszik az idő, lekérhetőek a bejövő üzenetek vagy akár az időjárás adatok, tehát a fontos infókhoz ki sem kell nyitni feltétlenül a készüléket.

A zsanér állítólag remekül tolerálja a hajtogatást.

A termék egyébként IPX8 minősítésű, tehát vízálló, viszont a port és az ütődéseket nem viseli jól. Itt érdemes megjegyezni, hogy a hajtogatás során semmilyen anomáliát nem tapasztaltam, tehát a képernyő nem repedt meg, nem szakadt el, és nem is akadt meg. A Samsung mérnökei korábban arról biztosítottak, hogy rengeteget dolgoztak azon, hogy kellően strapabíró legyen a termék, de ettől függetlenül persze még benne van a pakliban, hogy a jövőben, évek múlva esetleg lehetnek problémák a hajtogatásból.

Menő

A megjelenés, a dizájn sokak számára az egyik legfontosabb szempont egy-egy vásárlási döntés meghozatala során. Tehát, hogy a készülékük jól nézzen ki, figyelemfelkeltő legyen, süssön róla, hogy egy drága és innovatív modell.

Kicsi, diszkrét, de valahogy mégis kiszúrják….

Ebben pedig a Z Flip4 gyakorlatilag verhetetlen. Amikor az ember előveszi és kipattintja, vagy csak szimplán kirakja összecsukott állapotban egy kávé mellé, magára rántja a tekintetet. Ez a modell egy száz százalékig villantós, státuszszimbólum telefon, ezen egyszerűen nincs mit szépíteni.

Megéri?

A bevezetőben feltett kérdésre a válasz egyértelmű: a hajtogatható, kagylószerű kialakítás kézzelfogható előnyöket kínál a hagyományos modellekhez képest és hozzáadott értéket jelent.

Egyrészt igen menőn és futurisztikusan fest egy ilyen készülék, másrészt pedig lehet méretes, nagy kijelzős okostelefonunk úgy, hogy az mégis egyszerűen zsebre vágható, és könnyen hordozható.

A mérleg serpenyőjében viszont ott van a magas ár, és a hasonló méretű mobilokhoz képest kisebb üzemidő. Tehát ezúttal sincsen rózsa tövis nélkül, és bizonyos kompromisszumok megkötését a Samsung Galaxy Z Flip4 is megköveteli.

Hagyományos okostelefonként is bevethető.

Én személy szerint imádtam az alatt az egy hét alatt, amíg nálam volt. Elvittem kirándulni, várost nézni, falatozni, mulatni, strandolni és hajókázni, és mindenhol megállta a helyét. A vele készített fotók rendben vannak (bár optikai zoommal nem rendelkezik, ez tény), játékra és filmezésre vidáman alkalmas, szóval személy szerint sajnáltam, mikor el kellett válnunk.

Nagy lehet a hajtás a kutatás-fejlesztés laborokban, ha már itt tartunk.

Viszont, hogy magamtól kiadnék-e érte az egy nagyon jó kérdés….A kompaktságát imádtam, és ha bármilyen szinten is érdekelne, hogy mit szólnak az emberek a telefonomhoz, akkor jó eséllyel nem nagyon haboznék.

The post Van bármi értelme a hajtogatható kagylótelefonnak, vagy totális zsákutca és felesleges luxus ez az irány? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés