:

Megtanultam, hogy ne zsigereljem ki a testemet – fitneszbajnok a káros maximalizmus ellen

Megtanultam, hogy ne zsigereljem ki a testemet – fitneszbajnok a káros maximalizmus ellen

Kétszeres fitneszvilágbajnok, kétszeres édesanya, aki ma már az egészséges étkezést és a testünk elfogadását hirdeti a közösségi médiában. Németh Dorottyával a szeptemberi lapszámot bemutató eseményen beszélgetett Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője.

Németh Dorottya fitneszversenyzőként kétszer is világbajnokságot nyert, az utóbbi időben ugyanakkor nagyot fordult vele a világ: kétszeres édesanya lett, az egészséges étkezést népszerűsíti, valamint közösségimédia-kampányt indított a saját testkép elfogadásáról. Ezekről is beszélgetett vele Galambos Márton főszerkesztő a szeptemberi Forbes-lapszámot bemutató eseményen, a Kilövésen.

+ 18 kép a galériában + 18 kép a galériában A szeptemberi Forbes Kilövés vendégei. Fotók: Fekete Csaba (21 kép)

Szültem egy gyereket, hol érdekel engem a testem?

Dorottya életét 11 éves korától kezdve a fitnesz és a szigorú étrend határozta meg. „22 éves koromban hagytam abba először az élsportot és diplomáztam le a Testnevelési Egyetemen.

Akkor tettem egy fogadalmat, hogy soha többet nem fogok natúr csirkemellet enni, mert nem bírom tovább.”

Azóta már az egészséges étkezésben segíti követőit, amiben összegyúrhatja az élsportolóként megszerzett tapasztalatát és az egyetemen megszerzett tudását.

„Aztán kaptam még az élettől egy olyan lehetőséget, hogy megtapasztalhattam, milyen terhességi cukorbetegséggel küzdeni.” Súlyos következményei voltak ennek, hiszen a cukorbetegségből visszamaradt hiperinzulinémia következtében majdnem 100 kilóig hízott az első terhessége után. A szakemberek eleinte nem is diagnosztizálták az anyagcserezavart: „Ráfogták, hogy teljesen normális, hogy majdnem 100 kiló vagyok, raktároz a testem. És mégis mit akarok én? Szültem egy gyereket, hol érdekel engem a testem, nekem most az a dolgom, hogy szoptassak.” Egy specialista segítségével végül három hónap alatt 17 kilót fogyott.

A második gyermeke születése pedig alapjaiban alakította át a testképét: „Az a tény, hogy a testem otthont adhatott két csodás gyereknek, megváltoztatta a kapcsolatot a testemmel. Addig eszközként használtam arra, hogy világbajnok legyek, vagy jól érezzem magam a bőrömben.

Az elmúlt két évben megtanultam tisztelni a testemet, nem kizsigerelni, nem megerőszakolni, hogy másmilyen legyen, mint amilyennek megszületett. Elfogadtam végre az adottságaimat és a hiányosságaimat.”

Több ebből Megtanultam, hogy ne zsigereljem ki a testemet – fitneszbajnok a káros maximalizmus ellen Honnan, ha nem az oroszoktól? ­­– Az európai gázfüggés felszámolásának alternatívái

Ezt a szemléletváltást pedig szeretné minél több embernek továbbadni, hiszen a káros maximalizmus és a külső elvárások kényszere a közösségi médiában is terjedt. „Mindenki a legjobban beállított pillanatát teszi ki az Instagramra, amivel nincs gond. Csak amikor mondjuk én ott ülök anyaként egy kaki-puki univerzumban teljesen elszigetelve a felnőtt emberektől, és pörgetem a tökéletes képeket, akkor magamban kezdtem keresni a hibát.” A második szülése után tette ki az első #realbodyproject hashtaggel ellátott posztját. „Egy idő után azt mondtam, hogy elég, nem akarok többet megfelelni senkinek, hogy azzal tönkretegyem a babázós, idillikus hónapjaimat.”

A szeptemberi lapszámot tegnap mutattuk be.

Az élsport nem az egészségről szól

Hosszú utat tett meg a fitnesztől, amit ő maga sem tagad. Az élsport soha nem az egészségről szól – szögezte le Dorottya. Ez hatványozottan igaz a testépítésre és a fitneszre: fontos az órára pontosan kiszámított formaidőzítés, a sporttáplálkozás és a kőkemény fizikai felkészülés. Dorottyát ugyanis épp az motiválta, hogy a testépítés mellett egy saját koreográfiát is elő kellett adnia, amihez állóképességre és jó erőnlétre is szüksége volt.

Mindenesetre semmit sem bánt meg a múltjából. „Bármikor újrakezdeném. Minden nehézség ellenére imádtam, a fitnesz által világot láttam. Kétszer lehettem világbajnok, értem szólalt a magyar himnusz. Nekem tényleg a mindenem ez a sportág. Megvannak az árnyoldalai, anyagcserezavarom lett a sok versenydiéta miatt, de még így is megérte.”

Férjével nagyon fontosnak tartja, hogy majd a gyermekeik is sportoljanak, de nem feltétlenül a fitnesz világába vezetné be őket. A nagyobbik fia például egyelőre a fociedzésekbe szeretett bele, de bármilyen úton fogná a gyerekei kezét, amiben boldogok és egészségesek.

Lapozz bele a friss lapszámba!

The post Megtanultam, hogy ne zsigereljem ki a testemet – fitneszbajnok a káros maximalizmus ellen appeared first on Forbes.hu.