:

Cudar évet zárt a magyar Vodafone, így befolyásolhatja a vételárat

Még nőtt is a vesztesége a Vodafone Magyarországnak a március végével zárult üzleti évben, de nem ezen fog múlni az augusztusban bejelentett felvásárlási szándék a 4ig és a magyar állam részéről. A vételárat ugyanakkor jelentősen befolyásolhatják a most megjelent adatok.

Közzétette a Vodafone Magyarország Zrt. a 2021-22-es üzleti évére vonatkozó beszámolóját az Igazságügyi Minisztérium céginformációs portálján. A pénzügyi adatok alapján nem muzsikált túl jól a cég a 2021. április 1-től 2022. március 31-ig tartó időszakban:

az értékesítés árbevétele ugyan enyhén még nőtt is az előző üzleti évhez képest (284 milliárdról 288,7 milliárd forintra),a cég ugyanakkor még veszteségesebb lett: a legutóbbi 1,4 milliárdos hiány után 2021-22-ben már 7,4 milliárd forintos mínuszt könyvelhettek el.

A növekvő veszteségben szerepet játszott az, hogy az egyéb bevételek is csökkentek, miközben a vállalat költségei emelkedtek, különösen a pénzügyi műveletek ráfordításai.

Több ebből Elárulta a magyar milliárdos, honnan lesz pénz a Vodafone felvásárlására Honnan van pénze az államnak a Vodafone-ra, ha válságban van a költségvetés? Állami segítséggel kerülhet a Vodafone Jászai Gellérthez

Nem ezen múlik a 4ig-üzlet

A Jászai Gellérthez tartozó 4ig és a magyar állam augusztusban jelentették be, hogy meg szeretnék vásárolni a Vodafone Magyarországot, amiről már előzetes megállapodást is kötöttek. A most nyilvánosságra került adatok valószínűleg nem tántorítják el a felvásárlókat az eredeti szándékuktól, különösen úgy, hogy a megállapodásról szóló közleményben a most megjelent, 2021-22-es üzleti évre vonatkozó adatokra is hivatkoztak.

A megállapodásban rögzített 715 milliárd forintnyi összeg egyébként Jászai Gellért szerint nem vételár, hanem a vállalat becsült értéke, amit több tétel is csökkenthet, mire ebből eljutunk a vételárhoz, például a társaság adóssága. 2022 március végén a Vodafone Magyarország

hosszú lejáratú kötelezettségei 235 milliárd forintot tettek ki (ezzel mind az anyavállalatnak tartoznak), a rövid lejáratúak pedig 70 milliárd forintot.

A Forbes a cégértékeléseiben a hosszú távú kötelezettségekkel korrigál, a vételár így jelentősen is csökkenhet akár, de kérdés, hogy ezeket a kintlevőségeket hogyan számolják majd el.

The post Cudar évet zárt a magyar Vodafone, így befolyásolhatja a vételárat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés