:

Nem tetszik az oroszoknak az olajárstop

A G7-országok korlátozni szeretnék az orosz olaj felvásárlási árát, amire az oroszok fenyegetőzéssel válaszoltak. Az EU-s olajembargó árnyékában ugyanakkor kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán hatása a tervezett intézkedésnek.

Teljes abszurdumnak tartja Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a G7-országok elképzelését arról, hogy maximálják az orosz olaj árát – írja a Portfolio. Novak szerint ez globálisan destabilizálja az iparágat. Rámutatott arra, hogy Oroszország nem fog eladni kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják az orosz kőolaj árának korlátozását, hozzátéve:

nem fogunk nem piaci feltételekkel dolgozni.”

Több ebből Csökkentik a gáz áfáját októbertől a spanyolok Honnan, ha nem az oroszoktól? ­­– Az európai gázfüggés felszámolásának alternatívái

Mit terveznek a nyugati országok?

A G7-országok pénzügyminiszterei a héten folytatnak tárgyalásokat arról, hogy az orosz olaj globális vásárlási árát korlátozzák. Ez a lépés az USA reményei szerint enyhíti az energiapiaci nyomást és csökkenti az orosz költségvetési bevételeket. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és kollégái pénteken egy ülésen tovább tárgyalnak az intézkedésről.

“Véleményünk szerint ez a leghatékonyabb módja annak, hogy keményen odacsapjunk Putyinnak, és ez nemcsak Oroszország bevételeinek csökkenését fogja eredményezni, hanem a globális energiaárak csökkenését is” – mondta még szerdán Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője.

Milyen hatása lehet?

A tervezett olajárstop európai hatásai ugyanakkor mérsékeltek lennének:

most kezd el életbe lépni az embargó, aminek értelmében az Európai Unió nem vesz olajat Oroszországtól.

A kivételnek számító vezetékes kőolaj (amit Magyarország is kap) pedig igen nyomott áron kerül be a piacra a Brent jegyzésekhez képest.

Alekszandr Novak szerint az orosz vállalatok készen állnak az Európai Unió olajembargójára, és képesek lesznek fenntartani a kitermelést a korábbi szinten. A miniszterelnök-helyettes szerint az idei orosz olajtermelés 520-525 millió tonna lesz a tavalyi 524 millió tonna után.

The post Nem tetszik az oroszoknak az olajárstop appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés